Πολιτιστικά
Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014 17:15

Στο Μουσείο της Νέας Υόρκης τραγούδησε η Πρωτοψάλτη

«Μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου» τραγούδησε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, δίπλα σε αίθουσες με ανεκτίμητης αξίας εκθέματα που αναδεικνύουν τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

«Μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου» τραγούδησε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, αλλά και «Είμαστε ακόμα ζωντανοί», δίπλα σε αίθουσες με ανεκτίμητης αξίας εκθέματα που αναδεικνύουν τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια ενθουσίασε το κοινό με δικά της αγαπημένα τραγούδια, αλλά και με αναλλοίωτες συνθέσεις των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ανδριόπουλου, Λάγιου και άλλων, δίνοντας το ανεξίτηλο προσωπικό της στίγμα. Ταξίδεψε τους θεατές στην «ηχώ της νοσταλγίας τους» και στην «όμορφη και παράξενη πατρίδα», θυμίζοντάς τους συνάμα με τον στίχο της Λίνας Νικολακοπούλου και τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη ότι «η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα».

«Ηχοχρώματα της Ελλάδας: Από τον Οδυσσέα Ελύτη στα σύγχρονα ελληνικά τραγούδια» ήταν ο τίτλος της συναυλίας που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (τοπική ώρα), στη Νέα Υόρκη.   Η συναυλία διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ως μια παράλληλη πολιτιστική εκδήλωση με την ευκαιρία της 58ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών και με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενώ τα έσοδα από τις εισφορές - δεν υπήρχαν εισιτήρια - θα δοθούν στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Πριν τη συναυλία, απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια, η οποία αναφέρθηκε «στην ευχή και το όραμα» για την χώρα μας, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά στην έξοδο από το τούνελ» και «αναγνωρίζονται πλέον οι θυσίες του Ελληνικού λαού». Η κα Κόλλια μίλησε για «τη μικρή, αλλά μαγευτική πατρίδα, με την μακραίωνη παράδοση, την αθάνατη τέχνη, την Ελλάδα των ποιητών, των χρωμάτων και του φωτός», όπως επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «αυτή την άλλη Ελλάδα, με τον πολιτισμό που σεβάστηκε τον άνθρωπο, θα ζήσουμε απόψε με τη μοναδική Άλκηστη Πρωτοψάλτη».

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων ευχαρίστησε την Alma Bank της Νέας Υόρκης, με ελληνικές ρίζες, γιατί όπως είπε, κάλυψε όλα τα έξοδα της συναυλίας. Επίσης, ευχαρίστησε την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη για την υποστήριξή της και τη βοήθεια που πρόσφεραν οι άνθρωποι του ΕΟΤ στην Αμερική.

Εκ μέρους της τράπεζας Alma μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Κατσιαούνης, ο οποίος τόνισε ότι η συναυλία πραγματοποιείται τόσο ως μια παράλληλη πολιτιστική εκδήλωση με την ευκαιρία της 58ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών, όσο και με την ευκαιρία της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «με σκοπό να προβάλουμε την Ελλάδα και τα διαχρονικά μηνύματα του Ελληνισμού».

Τέλος, το πρόγραμμα παρουσίασε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Κυριάκος Καράμπελας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι «η Alma Bank είναι κομμάτι της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και δεν μπορεί να λησμονά την Ελλάδα, τον πολιτισμό μας και τις κοινωνικές υποχρεώσεις για τον άνθρωπο και τον Ελληνισμό», ενώ ευχαρίστησε τα βασικά στελέχη της τράπεζας που συνέτειναν για την επιτυχία της συναυλίας, την Ματίνα Βαλιώτη και τον Πάνο Στογιόγλου.

Το αμφιθέατρο του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης ήταν κατάμεστο και εκτός από ομογενείς, τη συναυλία παρακολούθησαν αρκετοί μόνιμοι αντιπρόσωποι χωρών -μελών στον ΟΗΕ, επικεφαλής και μέλη αντιπροσωπειών στην 58η Σύνοδο για το Καθεστώς των Γυναικών, διπλωμάτες και εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών οργανισμών.

Το πρόγραμμα που διανεμήθηκε στο κοινό περιλάμβανε μηνύματα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη. «Τα τελευταία χρόνια» ανέφερε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, «ολόκληρη η υφήλιος παρακολούθησε τους αγώνες της πατρίδας μου να σταθεί στα πόδια της όχι μόνον γιατί η δική μας τύχη ήταν πεδίο δοκιμασίας για το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Αλλά, γιατί στα μάτια της ανθρωπότητας, η Ελλάδα ανέκαθεν υπήρξε η χώρα που γέννησε τα υψηλότερα ιδανικά, εκείνα που καθιστούν τον πολιτισμό μας ανθρώπινο». ​