Κόσμος
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 16:45

Ιράκ: Απελευθερώθηκε καναδή όμηρος - Δεν αποφυλακίζονται οι ιρακινές κρατούμενες

Καναδή υπήκοος που είχε απαχθεί στο Ιράκ, απελευθερώθηκε χθες το βράδυ στο βόρειο Ιράκ από αμερικανούς στρατιώτες, έπειτα από ομηρία 16 ημερών, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CTV ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Πιερ Πέτιγκρου.

Η απαγωγή της 38χρονης Φαϊρούζ Γιαμούκι, υπαλλήλου της εταιρείας GSF Cement and Sand Co., αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Chicago Sun Times ενώ μέχρι τώρα είχε παραμείνει κρυφή.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, οι δύο Ιρακινές που κρατούνται από τις δυνάμεις της Συμμαχίας στο Ιράκ, δεν πρόκειται να απελευθερωθούν. «Οι δύο γυναίκες κρατούνται από τις πολυεθνείς δυνάμεις στο Ιράκ και δεν επίκειται η απελευθέρωση καμιάς από αυτές», δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Την απελευθέρωση όλων των ιρακινών γυναικών που κρατούνται στις φυλακές Αμπού Γράιμπ και Ουμ Κασρ της Βαγδάτης, είχε θέσει ως όρο η ισλαμική οργάνωση που απήγαγε δύο Αμερικανούς και έναν Βρετανό στο Ιράκ. Μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει, η οργάνωση εκτέλεσε τους δύο Αμερικανούς.

Αξιωματούχοι του ιρακινού υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι τουλάχιστον μία από τις δύο κρατούμενες, η μικροβιολόγος Ριχάμπ Τάχα, θα απελευθερωθεί, ίσως και σήμερα, ύστερα από αναθεώρηση του καθεστώτος κράτησής της.