Κόσμος
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 17:45

Γαλλία: Να αφαιρεθούν οι υποκλαπείσες συνομιλίες Σαρκοζί από το Διαδίκτυο διέταξε δικαστήριο

Γαλλικό δικαστήριο διέταξε ειδησεογραφικό ιστότοπο να αφαιρέσει συνομιλίες του Γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, οι οποίες είχαν καταγραφεί μυστικά κατά την περίοδο της θητείας του στην Προεδρία.

Γαλλικό δικαστήριο διέταξε ειδησεογραφικό ιστότοπο να αφαιρέσει συνομιλίες του Γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, οι οποίες είχαν καταγραφεί μυστικά κατά την περίοδο της θητείας του στην Προεδρία της χώρας.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ακόμη ότι ο πρώην συνεργάτης του κ. Σαρκοζί  Πατρίκ Μπουϊσόν θα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση για την καταγραφή των συγκεκριμένων συνομιλιών, σε πολλές από τις οποίες εμπλέκεται και η σύζυγος του τότε προέδρου της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι.

Το ζευγος ακολούθησε τη νομική οδό όταν οι συνομιλίες εμφανίστηκαν στον ιστότοπο Atlantico.

Η ιστοσελίδα σημείωσε ότι έχει ήδη αφαιρέσει διαλόγους οι οποίοι αφορούν την κ. Μπρούνι, δεδομένου ότι «δεν είναι πολιτικό πρόσωπο».

Το σκάνδαλο των λεγόμενων «Sarkoleaks», το οποίο ξέσπασε στις αρχές Μαρτίου, δημιούργησε αναταραχή στο αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα UMP, στο οποίο ανήκει ο πρώην πρόεδρος.

Οι διάλογοι δεν περιείχαν πάντως «πολιτικές νάρκες» κεφαλαιώδους σημασίας και είναι ως επί το πλείστον ανώδυνοι από πολιτική άποψη.

Ο 64χρονος κ. Μπουϊσόν, του οποίου οι πολιτικές καταβολές έλκονται από την Ακροδεξιά, θα αναγκαστεί να πληρώσει στον πρώην πρόεδρο και στη σύζυγό του ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ.

Θεωρείται «αρχιτέκτονας» της νίκης του κ. Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2007, λόγω της προτροπής του στον τελευταίο να σκληρύνει τις θέσεις του για τα ζητήματα της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας.