Η φιλορωσική αντιπολίτευση της Ουκρανίας ζήτησε να αναγνωριστεί η ρωσική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας και να παραχωρηθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις φιλορωσικές περιοχές.
Η φιλορωσική αντιπολίτευση της Ουκρανίας ζήτησε να αναγνωριστεί η ρωσική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας και να παραχωρηθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις φιλορωσικές περιοχές, επισημαίνοντας ότι η νέα κυβέρνηση του Κιέβου δεν είναι σε θέση να αποφύγει την κλιμάκωση της κατάστασης.
«Θα πρέπει να ψηφίσουμε κατεπειγόντως νόμους που θα παραχωρούν στις επαρχίες μεγαλύτερες εξουσίες και να αναγνωρίσουμε τη ρωσική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το φιλορωσικό Κόμμα των Περιφερειών του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Το κόμμα έχει πάρει αποστάσεις από τον πρώην πρόεδρο μετά τη φυγή του στη Ρωσία, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Ντονέτσκ - πόλη η οποία θεωρείτο προπύργιο του κ. Γιανουκόβιτς - μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών.
Στις συγκρούσεις σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 20.
«Η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλύσει κανένα πρόβλημα. Κανένα από τα μέτρα που έλαβε δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει την κλιμάκωση στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Αντιθέτως, οι αποφάσεις που λήφθηκαν οδήγησαν στην κλιμάκωση της έντασης», τονίζει το κόμμα.
Με αφορμή τις ταραχές στο Ντονέτσκ η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να προστατεύσει τους Ρώσους στην Ουκρανία απέναντι «στις αρχές του Κιέβου που δεν ελέγχουν την κατάσταση στη χώρα».
Ρωσία: Θα προστατέψουμε τους Ρώσους της Ουκρανίας
Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τους συμπατριώτες της στην Ουκρανία, τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις ταραχές στο Ντονέτσκ.
Το υπουργείο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι για τις συγκρούσεις κατά τις οποίες τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία ευθύνονται οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.
«Οι αρχές του Κιέβου δεν ελέγχουν την κατάσταση στη χώρα. Η Ρωσία έχει επίγνωση της ευθύνης της για τη ζωή των συμπολιτών και συμπατριωτών στην Ουκρανία και διατηρεί το δικαίωμα να τους προστατεύσει», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Έχουμε αναφέρει επανειλημμένα ότι οι αρχές στο Κίεβο πρέπει να αφοπλίσουν τους ενόπλους, να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού και το δικαίωμα των πολιτών να οργανώνουν διαδηλώσεις», τόνισε η ρωσική διπλωματία στην ίδια ανακοίνωση.
Ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο εκφόρτωσε την Παρασκευή φορτηγά, στρατεύματα και τουλάχιστον ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού σε κόλπο κοντά στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις της στην ουκρανική χερσόνησο.
Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι είδε φορτηγά να βγαίνουν από το Yamal 156, μεγάλο ρωσικό αποβατικό πολεμικό πλοίο, στον κόλπο Καζατσάγια, κοντά στη Σεβαστούπολη.
Ένα φορτηγό καρότσα μετέφερε ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.
Bild: Απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 13 κορυφαίους Ρώσους από ΗΠΑ - Ε.Ε.
Η απαγόρευση χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέτρο κύρωσης για τις κινήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία, θα αφορά 13 κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ άλλων κορυφαίους υπουργούς και ανθρώπους γύρω από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.
Τη σχετική πληροφορία μεταδίδει ο ιστότοπος της γερμανικής εφημερίδας Bild και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Προ ημερών είχε ξεκαθαριστεί, ωστόσο, ότι το μέτρο δεν θα αφορά τον ίδιο το Ρώσο πρόεδρο, καθώς θα δημιουργούνταν θέμα διεθνούς διπλωματικής τάξης.
Οι κυρώσεις, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αναμένεται να αγγίξουν και τους επικεφαλής των ρωσικών κολοσσών της ενέργειας Αλεξέι Μίλερ της Gazprom και Ιγκόρ Σέτσιν της Rosneft.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν εξάλλου την Παρασκευή στο πρακτορείο Reuters ότι έχει ήδη εκπονηθεί λίστα με 120-130 κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους και εξετάζεται σε ποιους από αυτούς θα επιβληθεί τελικώς η απαγόρευση χορήγησης θεώρησης.
Στην πεντασέλιδη λίστα βρίσκονται επίσης και κορυφαίοι Ρώσοι στρατιωτικοί.
Χέιγκ: Δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες Κέρι - Λαβρόφ
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχουν πρόοδο στο θέμα της Ουκρανίας κατά τις σημερινές συνομιλίες στο Λονδίνο, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντώνται στη βρετανική πρωτεύουσα σε μια έσχατη διπλωματική προσπάθεια για εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή στην Κριμαία της ανατολικής Ουκρανίας.
«Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει αναλάβει καμία πραγματική δράση για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθιστά τις σημερινές συνομιλίες μια φοβερά δύσκολη αποστολή», δήλωσε ο κ. Χέιγκ.
Γερμανία: Καμία σημασία στο δημοψήφισμα
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία «θα είναι άνευ σημασίας».
Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και η διατύπωση της ερώτησης η οποία τίθεται στους κατοίκους της Κριμαίας είναι αμφισβητήσιμες, δήλωσε στην τακτική συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σάφερ, σύμφωνα με τον οποίο το αποτέλεσμα δεν θα παίξει κανένα ρόλο για τη συνέχιση των εξελίξεων στα μάτια των Ευρωπαίων.
Το δημοψήφισμα αυτό καθ' αυτό «επιταχύνει την κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Οι νέες ουκρανικές αρχές στο Κίεβο χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα παράνομο και αντισυνταγματικό.