Στις αρχές του μήνα τα πολιτικά κόμματα της Νορβηγίας συμφώνησαν να μελετήσουν κατά πόσο το ταμείο πλούτου της χώρας, το οποίο δημιουργήθηκε χάρη στα έσοδα από το πετρέλαιο, θα πρέπει να πάψει να επενδύει στα ορυκτά καύσιμα για περιβαλλοντικούς λόγους.
Στις αρχές του μήνα τα πολιτικά κόμματα της Νορβηγίας συμφώνησαν να μελετήσουν κατά πόσο το ταμείο πλούτου της χώρας, το οποίο δημιουργήθηκε χάρη στα έσοδα από το πετρέλαιο, θα πρέπει να πάψει να επενδύει στα ορυκτά καύσιμα για περιβαλλοντικούς λόγους. Αυτήν την εβδομάδα, η πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι πόροι από το ταμείο θα χρησιμοποιηθούν για να τονώσουν περαιτέρω τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Έρνα Σόλμπεργκ είπε ότι το ταμείο, το οποίο αποτελεί πλέον έναν από τους ισχυρότερους θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο, με κεφάλαια ύψους 920 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα αυξήσει το μερίδιό του σε έργα ΑΠΕ με τρόπο που θα ανακοινωθεί λεπτομερώς στις αρχές του Απριλίου.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν άμεσα την απόφαση. «Είμαστε ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι η Νορβηγία αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην ανανεώσιμη ενέργεια», δήλωσε η Νίνα Γένσεν, διευθύντρια του νορβηγικού παραρτήματος του WWF, το οποίο ζητούσε από την κυβέρνηση να επενδύσει έως και 5% των αποθεματικών του σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας. «Επενδύσεις τέτοιας κλίμακας έχουν επιπτώσεις διεθνώς και ξαναπροσδιορίζουν το πώς χρησιμοποιούμε χρήματα σε συνάρτηση με τις δεσμεύσεις μας για περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.»
Στο πλαίσιο της αλλαγής προσανατολισμού του ταμείου πλούτου, η κυβέρνηση μειοψηφίας συμφώνησε με την αντιπολίτευση στη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τρόπους σταδιακής μείωσης των επενδύσεων σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και λιθανθρακα και θα παρουσιάσει τα ευρήματά της μέσα στο 2015. Σύμφωνα με τη νορβηγική κυβέρνηση, το ταμείο διαθέτει ήδη μετοχές ύψους περίπου 43 δισ. δολαρίων σε ομίλους ουρκτών καυσίμων.
Σημειώνεται ότι το ταμείο πλούτου - το μεγαλύτερο στον κόσμο - συχνά απορρίπτει εταιρείες ή ολόκληρους κλάδους για ηθικούς λόγους. Έτσι, δεν επενδύει για παράδειγμα σε καπνοβιομηχανίες ή σε εταιρείες κατασκευής συγκεκριμένων τύπων οπλισμού.