Κοινωνία
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 16:07

Χ. Αθανασίου: Δεν μας τιμά η κατάσταση του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού

Στην παραδοχή ότι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού είναι «εξόχως προβληματική» και «δεν μας τιμά», οδηγήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, αποδίδοντας το πρόβλημα στον υπερπληθυσμό. Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κατριβάνου, ο υπουργός ανέλυσε τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην παραδοχή ότι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού είναι «εξόχως προβληματική» και «δεν μας τιμά», οδηγήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, αποδίδοντας το πρόβλημα στον υπερπληθυσμό. Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κατριβάνου, ο υπουργός ανέλυσε τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε τη ραγδαία αύξηση, σχεδόν 300%, των οροθετικών κρατουμένων, που σήμερα αριθμούν τους 145, ενώ τόνισε ότι δεν περίμενε τη δημοσιοποίηση του θέματος για να προχωρήσουν τα μέτρα.

«Να μην τα ρίχνουμε όλα στον υπερπληθυσμό» παρατήρησε η Β. Κατριβάνου επισημαίνοντας και τις ευθύνες του υπουργείου για την κατάσταση. Η ίδια ζήτησε ένα καινούριο νοσοκομείο, χαρακτηρίζοντας όλα τα υπόλοιπα μέτρα «ημίμετρα» και πρότεινε μέχρι τότε «να νοσηλεύονται οι άνθρωποι στα νοσοκομεία».

Μέτρα

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας στο νοσοκομείο των φυλακών, ο κ. Αθανασίου υπενθύμισε την τροπολογία που επιτρέπει την υπ' όρων απόλυση ασθενών κρατουμένων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι ικανός αριθμός οροθετικών κρατουμένων θα μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών.

Ο Χ. Αθανασίου ενημέρωσε ότι πολύ κοντά στην υλοποίηση βρίσκεται τόσο η ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων, όσο κι η πρόσληψη 39 γιατρών με σύμβαση έργου, από τους οποίους κάποιοι θα κατευθυνθούν και προς τις φυλακές, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπαγωγή των νοσοκομείων των φυλακών στο ΕΣΥ.

Σχετικά με την υπόθεση του κρατουμένου που δημοσιοποίησε πληροφορίες και φωτογραφίες από το νοσοκομείο, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι ο κρατούμενος διώχθηκε ποινικά όχι για τις αποκαλύψεις που έκανε αλλά για την παραβίαση της απαγόρευσης χρήσης τηλεφώνου στις φυλακές. Ο κρατούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για το παράπτωμα αλλά δεν έλαβε κάποια ποινή, απόφαση που ο κ. Αθανασίου χαρακτήρισε «ορθή».

Ο κ. Αθανασίου έκανε γνωστό ακόμα ότι το υπουργείο μελετά τις προτάσεις που έχουν καταθέσει με υπόμνημά τους οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού, ενώ διευκρίνισε ότι καμία μεταδοτική ασθένεια δεν μεταδόθηκε εντός των φυλακών.

Σχετικά με το συμβάν που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά την απόπειρα αυτοκτονίας ενός νοσηλευόμενου, ο υπουργός διευκρίνισε ότι επρόκειτο για ασθενή με ψυχωσική συνδρομή, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχουν στρώματα στα πατώματα του νοσοκομείου. «Τα βάλανε για τις ανάγκες της δημοσιότητας από συγκεκριμένο κανάλι», είπε διαψεύδοντας τις εικόνες που παρουσιάστηκαν.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι υπάρχουν κρατούμενοι από φυλακές της ΕΕ που ζητούν να εκτίσουν τις ποινές τους σε σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας, ενώ δεν υπάρχει αίτηση για το αντίθετο, κρατούμενοι στην Ελλάδα να θέλουν να εκτίσουν την ποινή τους στο εξωτερικό.

ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της, η κα Κατριβάνου αναφέρθηκε εκτενώς στην εμπειρία από την επίσκεψή της στο νοσοκομείο σχολιάζοντας ότι αυτό αποτελεί «κατ' ευφημισμόν νοσοκομείο» και παρατηρώντας ότι μάλλον αποτελεί αναρρωτήριο καθώς δεν παρέχει δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «αθλιότητα» επισημαίνοντας ότι η υγεία των ασθενών επιβαρύνεται περισσότερο μετά την νοσηλεία τους εκεί. Η Β. Κατριβάνουν υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο έχει δυναμικότητα για 60 ασθενείς και φιλοξενεί πάνω από 200, από τους οποίους πάνω από τους μισούς είναι οροθετικοί που έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν θα έπρεπε να συγχρωτίζονται.

Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε μάλιστα ότι στο νοσοκομείο των φυλακών συνάντησε έναν υπέργηρο κρατούμενο 92 ετών, όπως επίσης και κρατούμενο ασθενή με άνοια που δεν θυμόταν γιατί είναι εκεί, αναρωτώμενη αν αυτό αποτελεί «σωφρονισμό ή βασανιστήριο».

Η ίδια, επισήμανε την παρουσία μόνο δύο γιατρών στο νοσοκομείο, όπως και την απουσία ψυχιάτρων και ψυχολόγων, αλλά και προγράμματος απεξάρτησης. Πρόσθεσε ακόμα τις ανησυχίες που εκφράζουν οι νοσηλευτές για την υγεία τους, ψυχική και σωματική.