«Στις διαπραγματεύσεις κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις». Με αυτή τη «ρεαλιστική», όπως την χαρακτηρίζει δήλωση, στέλεχος της κυβέρνησης, με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, περιγράφει επί της ουσίας το τοπίο των επομένων ημερών.
«Στις διαπραγματεύσεις κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις». Με αυτή τη «ρεαλιστική», όπως την χαρακτηρίζει δήλωση, στέλεχος της κυβέρνησης, με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, περιγράφει επί της ουσίας το τοπίο των επομένων ημερών.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, επιβεβαιώνοντας στο μέτρο που αυτό γίνει πράξη και το ρεπορτάζ του naftemporiki.gr, αποδεχόμενη ότι μέρος αυτού θα πρέπει να δαπανηθεί και σε δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα όπως ζητά η τρόικα, ενδεχομένως και στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.
Σίγουρα όμως ένα μέρος αυτού θα διανεμηθεί και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός. Αυτό είναι και το μεγάλο θέμα για το οποίο μίλησε, εξερχόμενος χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, όχι άνευ νοήματος, αναφέρθηκε στη διανομή του πλεονάσματος που θα γίνει «με κοινωνικούς και αναπτυξιακούς τρόπους».
Στα μικρά, που κατά τον κ. Βενιζέλο, δεν είναι καθόλου μικρά η κυβέρνηση προσδοκά την αποδοχή των προτάσεών της για γάλα και φάρμακα και την αποφυγή κι άλλων απολύσεων στο Δημόσιο εντός του 2015.
Την ίδια ώρα αισιοδοξεί ότι μέχρι την Κυριακή θα υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους της τριμερούς, ώστε το διάστημα που απομένει μέχρι τις κάλπες του Μαΐου τα δύο κόμματα που τη συγκροτούν να αφοσιωθούν στον προεκλογικό αγώνα και στα εσωκομματικά τους προβλήματα που σύμφωνα με υπουργό της κυβέρνησης, «δεν είναι και λίγα».
«Με ένα νομοσχέδιο "σκούπα" οι αλλαγές»
Στο δια ταύτα, η κυβέρνηση, αμέσως μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα αν όλα πάνε καλά, θα φέρει προς ψήφιση το επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου (MEFP) σε ένα νομοσχέδιο - «σκούπα».
Στην παρούσα φάση απορρίπτεται η ιδέα οι αλλαγές να είναι σε ένα άρθρο, ωστόσο ουδείς μπορεί να το αποκλείσει, υπό το φόβο της καταψήφισης. Σε κάθε περίπτωση στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν οι διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στα εργασιακά, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενδεχομένως και οι αλλαγές στα φορολογικά για τις οποίες στην Κυβέρνηση λένε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουν μονομερώς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ