Οι Εβραίοι της Ουκρανίας απορρίπτουν τις κατηγορίες για αντισημιτισμό που διατυπώνουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές.
Οι Εβραίοι της Ουκρανίας απορρίπτουν τις κατηγορίες για αντισημιτισμό που διατυπώνουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές, τους οποίους πρόθυμα αποκαλούν «φασίστες» ή «νεοναζί», υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπουν καμιά ένδειξη γι' αυτό και πως αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι μια πολεμική σύγκρουση εξαιτίας της κρίσης στην Κριμαία.
Ο μεγάλος ραβίνος του Κιέβου και της Ουκρανίας Μοσέ Ρεουβέν Αζμάν εμφανίσθηκε την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν έχει διαπιστώσει αντισημιτισμό στη Μαϊντάν ούτε στο Κίεβο ούτε στην Ουκρανία.
«Πρέπει να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στον εθνικισμό και το ναζισμό», δήλωσε. Ακόμη και ο Ντμίτρο Γιάρος, ο φιλόδοξος αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού κινήματος «Δεξιός Τομέας», «είπε στα μέσα ενημέρωσης πως δεν είναι ξενόφοβος», δήλωσε ο μεγάλος ραβίνος.
«Την περασμένη εβδομάδα, με τον Βαντίμ Ραμπίνοβιτς, τον πρόεδρο του ουκρανικού Εβραϊκού Συμβουλίου, καλέσαμε τους επικεφαλής των κοινοτήτων και τους ραβίνους σε όλη τη χώρα και ουδείς μας επισήμανε αντισημιτικές δηλώσεις ή εκδηλώσεις», συνέχισε ο ραβίνος.
Ερωτηθέντες από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Εβραϊκού Συμβουλίου της Ουκρανίας Ίλια Λεβιτάς, όπως και ο εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας της Οδησσού Μπερλ Καρπούλκιν, διατύπωσαν χωρίς να διστάσουν την ίδια γνώμη.
Οι δηλώσεις τους ηχούν ως έμμεση απάντηση στις προειδοποιήσεις της Μόσχας που κατηγορεί τους Δυτικούς ότι κλείνουν τα μάτια στην παρουσία εξτρεμιστών μεταξύ των διαδηλωτών της Μαϊντάν.
Αν υπάρχει αντισημιτισμός, έχει γίνει σχεδόν αόρατος. Ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος «Σβόμποντα», μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, Όλεγκ Τιάγκνιμποκ, εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση ενός αμερικανικού καταλόγου με τους χειρότερους αντισημίτες για δηλώσεις που είχε κάνει πριν από 10 χρόνια και οι οποίες του είχαν στοιχίσει την αποπομπή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του τότε πρόεδρου της χώρας Βίκτορ Γιούσενκο «Η Ουκρανία Μας».
Μπροστά στη ρωσοουκρανική σύγκρουση στην Κριμαία, οι εβραϊκές κοινότητες υιοθετούν μια επιφυλακτική στάση - η οποία είναι εξάλλου πολύ διαδεδομένη στην ουκρανική κοινωνία - λέγοντας πως κυρίως επιθυμούν να αποφύγουν τη βία.
«Είμαστε υπέρ των διαπραγματεύσεων. Οι πολιτικοί να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Προσευχόμαστε για την ειρήνη», δήλωσε ο ραβίνος Αζμάν υπενθυμίζοντας πως, κατά την εβραϊκή θρησκεία, «η προσεχής έλευση του Μεσσία θα βάλει τέλος σε όλους τους πολέμους».
Επιστολή - «κατηγορώ» προς τον Πούτιν
Σημαντική ομάδα ηγετών των κύριων εβραϊκών οργανώσεων της Ουκρανίας - η εκεί εβραϊκή κοινότητα, τρίτη στην Ευρώπη, αριθμεί περισσότερους από 300.000 ανθρώπους - πήρε θέση την περασμένη εβδομάδα με μια διακήρυξη σε επιθετικό τόνο που απευθυνόταν στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Είμαστε πεπεισμένοι πως είναι αδύνατο να σας εξαπατήσουν ώστε να κάνετε λάθος», τονίζουν. «Αυτό σημαίνει πως εσκεμμένα επιλέγετε από τις πληροφορίες για την Ουκρανία τα ψεύδη και τις συκοφαντίες».
«Η πεποίθησή σας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δώσατε, πως ο αντισημιτισμός ενισχύεται στην Ουκρανία, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», συνεχίζουν οι υπογράφοντες τη διακήρυξη, μεταξύ των οποίων ο Ιωσήφ Ζίζελς, πρόεδρος της Vaada, της ομοσπονδίας των εβραϊκών οργανώσεων της Ουκρανίας.
«Οι σπάνιοι εθνικιστές μας επιτηρούνται καλά από την κοινωνία των πολιτών και τις νέες αρχές. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους Ρώσους νεοφασίστες που ενθαρρύνονται από τις ειδικές υπηρεσίες σας», τονίζουν οι υπογράφοντες τη διακήρυξη και καλούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν «να πάψει να αναμιγνύεται στις ουκρανικές υποθέσεις και να ενθαρρύνει το φιλορωσικό αυτονομισμό».