Πολιτική
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 20:00

Σ. Ράπτη: Να τελειώνουμε με την τρόικα

Κριτική κατά της τρόικας άσκησε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη μιλώντας την Τετάρτη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (Ε.Κ.).

Κριτική κατά της τρόικας άσκησε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη μιλώντας την Τετάρτη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (Ε.Κ.), στο πλαίσιο της συζήτησης επί των δύο εκθέσεων του Ε.Κ. για τις επιπτώσεις των πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων της τρόικας και στις χώρες που ακολουθούσαν πρόγραμμα προσαρμογής.

«Πρέπει να τελειώνουμε με την τρόικα», είπε η κ. Ράπτη και ζήτησε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων κάτω από τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ελλάδα πέτυχε πολλά με μεγάλο κόστος

Η ίδια έκανε αναφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα μέσα σε τέσσερα χρόνια, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

«Για να γίνει όμως αυτό ο ελληνικός λαός είδε το εθνικό του εισόδημα να μειώνεται κατά 25%. Είδε την ανεργία να υπερδιπλασιάζεται στο γενικό πληθυσμό. Είδε την ανεργία των νέων να χτυπάει αρνητικά ποσοστά ρεκόρ, 60%» είπε και τόνισε ότι τα μέτρα που της τρόικας στην Ελλάδα και στα αλλά κράτη-μέλη επιβλήθηκαν χωρίς να υπάρξει καμία προηγούμενη μελέτη για τις συνέπειες που θα είχαν στις ζωές των καθημερινών ανθρώπων.

«Ο κ. Ρεν είναι υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν»

Όπως είπε η κ. Ράπτη, η τρόικα δεν ζήτησε ποτέ να πουν τη γνώμη τους η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Άντορ που περιμένουμε να μας δώσει απαντήσεις ενώ είναι ο κ. Ρεν είναι υπεύθυνος για όλα όσα συμβαίνουν, το Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (EPSCO).

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, είπε.

«Να τελειώνουμε με την τρόικα»

Να ολοκληρώσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, για να μην πάνε στο βρόντο, στον κάλαθο των αχρήστων, οι θυσίες των πολιτών, αλλά να τελειώνουμε με την τρόικα, συνέχισε και ζήτησε να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης των κρίσεων, που θα σέβεται το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό κεκτημένο και θα λειτούργει κάτω από τον ουσιαστικό δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.