Το Ιράν και η Ρωσία σύναψαν προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων πυρηνικών σταθμών στο Μπουσέρ, στις ακτές του Περσικού Κόλπου.
Το Ιράν και η Ρωσία σύναψαν προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων πυρηνικών σταθμών στο Μπουσέρ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβάντι, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Η Ρωσία ολοκλήρωσε ήδη την κατασκευή ενός πρώτου πυρηνικού σταθμού ισχύος 1.000 μεγαβάτ στο Μπουσέρ, στην ακτή του Περσικού Κόλπου, ο οποίος παραδόθηκε επίσημα στους Ιρανούς τον Σεπτέμβριο του 2013.
«Το Ιράν και η Ρωσία σύναψαν προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων πυρηνικών σταθμών, μετά τις διαπραγματεύσεις την Τρίτη στην Τεχεράνη με τον Νικολάι Σπάσκι, αντιπρόεδρο της ρωσικής εταιρίας Rosatom», τόνισε ο κ. Καμαλβάντι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η συμφωνία θα υπογραφεί επίσημα σε ημερομηνία που δεν έχει διευκρινιστεί από τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλι Ακμπάρ Σαλεχί και τον πρόεδρο της Rosatom Σεργκέι Κιριένκο. Οι δύο πλευρές πρέπει επίσης να οριστικοποιήσουν "τις τεχνικές και οικονομικές πλευρές" της συμφωνίας», πρόσθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος.
Η Τεχεράνη θέλει να κατασκευάσει 20 πυρηνικούς σταθμούς ισχύος 10.000 μεγαβάτ, εκ των οποίων τέσσερις στο Μπουσέρ, προκειμένου να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές ώστε να εξαρτάται λιγότερο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την εσωτερική της κατανάλωση.
Το Ιράν είναι η τέταρτη κατά σειρά χώρα σε αποθέματα πετρελαίου και η δεύτερη σε αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως.
Το εργοστάσιο στο Μπουσέρ προκαλεί ανησυχία σε χώρες της Δύσης και στο Ισραήλ, που τρέφουν υποψίες ότι το Ιράν επιδιώκει την κατασκευή ατομικής βόμβας υπό το πρόσχημα πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.
Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου συμφωνία που περιορίζει από τις 20 Ιανουαρίου και για έξι μήνες τις ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση μέρους των κυρώσεων της Δύσης.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να επαναληφθούν στις 17 Μαρτίου στη Βιέννη, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συνολική συμφωνία, εξασφαλίζοντας τον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε εξάλλου ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θέλει να δημιουργήσει «μακροπρόθεσμες στρατηγικές σχέσεις» με τη Ρωσία.