Χαρακτήρα «ανταλλαγής απόψεων και αλληλοενημέρωσης επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος» αλλά και «καλύτερης προσωπικής γνωριμίας» αποδίδει η γερμανική πλευρά στις συνομιλίες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του γερμανού καγκελαρίου Γκέρχαντ Σρέντερ, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα με την ευκαιρία της ανεπίσημης επίσκεψης του δεύτερου για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, μία ιδιαίτερη συνάντηση των δύο πολιτικών «εκκρεμούσε». Στην ατζέντα περιλαμβάνονται θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής (π.χ. έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, Κυπριακό), αλλά όχι διμερή θέματα, δεδομένου ότι, όπως ειπώθηκε, «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες».
Ο γερμανός καγκελάριος δεν αναμένει να του τεθεί το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής, όταν το «όχι» του είναι δεδομένο και η αναμόχλευση του ζητήματος αυτή τη στιγμή θα ισοδυναμούσε, κατά την ανάγνωση του Βερολίνου, με πρόκληση.
Αυτό που φαίνεται ότι «καίει» τη γερμανική πλευρά είναι η επιβεβαίωση της ελληνικής συνηγορίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και η «θετική» επιρροή της Αθήνας επί του θέματος, στη Λευκωσία.
Σημειωτέον ότι ο γερμανός καγκελάριος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (FAZ), δεσμεύεται εκ νέου ότι η Γερμανία θα υπερψηφίσει ένα θετικό πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ κάθε άλλο παρά στερείται συμβολικής σημασίας το γεγονός ότι η φετινή πανηγυρική τελετή για την επέτειο της γερμανικής ενοποίησης, στις 3 Οκτωβρίου, θα «λουστεί στο φως» της Τουρκίας με την παρασημοφόρηση -τρεις ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Κομισιόν- του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν από τον Σρέντερ, με το παράσημο της «Quadriga» (μικρό ομοίωμα του Τέθριππου που βρίσκεται πάνω στην Πύλη του Βραδεμβούργου) στην κατηγορία «Γέφυρες σεβασμού».
Για τον Σρέντερ είναι επίσης σημαντικό να προωθήσει την υποψηφιότητα του Βερολίνου ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεδομένων των ανοικτών (από την Ιταλία) αλλά και των «υποδόριων» αντιδράσεων που προκαλεί η γερμανική αυτή επιδίωξη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, θα ήταν χρήσιμο για τον γερμανό καγκελάριο να επιτύχει μία θετική προσέγγιση της Αθήνας, πόσο μάλλον που ήδη η προοπτική τού να εκλεγεί η Ελλάδα στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρείται προ πολλού «τελειωμένη υπόθεση».
Κι όσο για τη διεκδίκηση της ΕΧPO από τη Θεσσαλονίκη η καγκελαρία σιωπά, αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Σρέντερ έχει ήδη δεσμευθεί στον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο για την «ευνοϊκή» αντιμετώπιση της υποψηφιότητας της Σαραγόσας.
Πηγή: ΑΠΕ