Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 11:35

Γονείς κατά Google για αγορές σε εφαρμογές από παιδιά

Στη δικαιοσύνη κατά της Google προσφεύγουν γονείς στις ΗΠΑ για το θέμα αγορών που έγιναν από παιδιά μέσα σε εφαρμογές- παιχνίδια, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Στη δικαιοσύνη κατά της Google προσφεύγουν γονείς στις ΗΠΑ για το θέμα αγορών που έγιναν από παιδιά μέσα σε εφαρμογές- παιχνίδια, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ειδικότερα, υποβλήθηκε αγωγή από μία μητέρα στη Ν.Υόρκη, την Λιάνα Ίμπερ- Γκλουκ, εκ μέρους και άλλων γονέων. Σημειώνεται ότι ο πεντάχρονος γιος της ήταν σε θέση να ξοδέψει 68,95 δολάρια μέσα σε πέντε λεπτά για ingame «κρυστάλλους» από το κατέβασμα ενός δωρεάν παιχνιδιού, του Marvel Run Jump Smash.

Για να κατεβάσει ένας χρήστης εφαρμογές από το Google Play, χρειάζεται η υποβολή ενός κωδικού. Μετά, υπάρχει ένα «παράθυρο» 30 λεπτών, κατά το οποίο είναι δυνατή η αγορά έξτρα υλικού στο παιχνίδι που κατέβηκε χωρίς να απαιτείται να υποβληθεί ξανά ο κωδικός.

Σε ανακοίνωση της νομικής φίρμας Berger & Montague, η οποία εκπροσωπεί γονείς, αναφέρεται ότι η Google έχει «βγάλει κέρδος άδικα μέσω της προώθησης δωρεάν ή χαμηλού κόστους παιχνιδιών σε παιδιά, και επιτρέποντάς τους να προβαίνουν εύκολα σε χρεώσεις για άχρηστα “χρήματα” εντός παιχνιδιού, μέσω της μη ενσωμάτωσης συστημάτων ελέγχου όπως η απαίτηση της υποβολής κωδικού».

Σημειώνεται ότι πέρυσι η Apple συμφώνησε να πληρώσει σε πελάτες της 32,5 εκατ. δολάρια για παρόμοιες περιπτώσεις. Επίσης, συμφώνησε να αλλάξει τον τρόπο χρέωσής της έτσι ώστε να απαιτείται γονική συγκατάθεση πριν γίνουν χρεώσεις εντός παιχνιδιών.

Οι δωρεάν (freemium) εφαρμογές – παιχνίδια, που προσφέρονται δωρεάν ή σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, αλλά επιτρέπουν ingame αγορές εικονικών αγαθών, «χρημάτων» για χρήση μέσα στο παιχνίδι κ.α. κερδίζουν έδαφος ως τάση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, τόσο στον χώρο των φορητών συσκευών, όσο και των desktop συστημάτων.

Μέχρι τώρα η Google δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο για την υπόθεση.