Κόσμος
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 16:44

ΗΠΑ: Γερουσία εναντίον CIA για παράνομη πρόσβαση σε υπολογιστές του Κογκρέσου

Η επικεφαλής της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ κατηγόρησε δημοσίως την CIA για παράνομη πρόσβαση σε υπολογιστές τους οποίους χρησιμοποιεί το προσωπικό του Κογκρέσου.

Η επικεφαλής της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ κατηγόρησε δημοσίως την CIA για παράνομη πρόσβαση σε υπολογιστές τους οποίους χρησιμοποιεί το προσωπικό του Κογκρέσου.

Η γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν τόνισε, από το βήμα της Γερουσίας, ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες «πιθανόν να έχουν υπονομεύσει το συνταγματικό πλαίσιο» της κυβερνητικής εποπτείας.

Η αρμόδια επιτροπή εξέταζε ισχυρισμούς περί υπερβάσεων κατά την εφαρμογή προγράμματος κράτησης και ανακρίσεων, επί προεδρίας Τζορτζ Γ. Μπους.

Η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της CIA έχει αναλάβει να εξετάσει το εάν και κατά πόσο υπήρξε hacking.

«Δεν τον αντιμετωπίζω με ελαφρότητα», ανέφερε η κ. Φάινσταϊν, σημειώνοντας ότι είναι πολύ πιθανό η CIA να έχει παραβιάσει ομοσπονδιακούς νόμους, εάν αποδειχθεί ότι οι σχετικοί ισχυρισμοί ισχύουν.

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών κατηγορείται ότι αφαίρεσε εν κρυπτώ έγγραφα από υπολογιστές τους οποίους χρησιμοποιούσε η επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας τα οποία αφορούσαν έκνομες ενέργειες από πλευράς CIA κατά την εφαρμογή του προγράμματος κρατήσεων - ανακρίσεων.

Οι υπολογιστές είχαν παρασχεθεί από την CIA σε υπαλλήλους του Κογκρέσου σε ασφαλές δωμάτιο στο αρχηγείο της υπηρεσίας, ώστε οι ερευνητές της Γερουσίας να μπορέσουν να ελέγξουν εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα.

Σύμφωνα με τη γερουσιαστή, στην έκθεση της επιτροπής, συνολικού όγκου 6.000 σελίδων, μετά τη μελέτη 6.000.000 σελίδων αρχείων, αποδεικνύεται ότι το πρόγραμμα της CIA παρείχε όχι ιδιαίτερα σημαντικές ή και καθόλου πληροφορίες.

Η πρόεδρος της επιτροπής τόνισε ότι η παράτυπη πρόσβαση της CIA στους υπολογιστές που χρησιμοποιούσαν οι ερευνητές ισοδυναμεί με προσπάθεια εκφοβισμού τους.

Πρόσθεσε ακόμη ότι έχει ζητήσει την έγγραφη συγγνώμη της υπηρεσίας και την αναγνώριση του λάθους από πλευράς της, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί από τον Ιανουάριο.

Την έρευνα εντός CIA έχει αναλάβει ο γενικός επιθεωρητής της υπηρεσίας Ντέιβιντ Μπάκλεϊ.