Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 10:23

Σνόουντεν: «Θα το ξαναέκανα»

Στη θέση ότι οι ενέργειές του είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση και όχι την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ επέμεινε Έντουαρντ Σνόουντεν, μιλώντας μέσω video link στη συνδιάσκεψη SXSW στο Τέξας τη Δευτέρα, και επισημαίνοντας ότι, παρά το προσωπικό κόστος, θα ξαναέκανε το ίδιο.

Στη θέση ότι οι ενέργειές του είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση και όχι την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ επέμεινε ο πρώην εργαζόμενος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, μιλώντας μέσω video link στη συνδιάσκεψη SXSW στο Τέξας τη Δευτέρα, και επισημαίνοντας ότι, παρά το προσωπικό κόστος, θα ξαναέκανε το ίδιο.

Ο Σνόουντεν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα επίμαχα αρχεία των διαρροών του βρέθηκαν στα χέρια των υπηρεσιών πληροφοριών της Κίνας και της Ρωσίας και σημείωσε ότι κατά την εργασία του για την αμερικανική κυβέρνηση είδε να λαμβάνουν χώρα παραβιάσεις του Συντάγματος των ΗΠΑ σε μεγάλη κλίμακα. Επίσης, δέχτηκε τους επαίνους του Σερ Τιμ Μπέρνερς Λη, δημιουργού του Παγκοσμίου Ιστού.

Απαντώντας στον στρατηγό Κιθ Αλεξάντερ, διευθυντή της NSA, ο οποίος είχε αναφέρει ότι οι διαρροές του είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της κυβερνοάμυνας των ΗΠΑ, ο Σνόουντεν έκανε λόγο για βελτίωση της εθνικής ασφάλειας και των επικοινωνιών, όχι μόνο των Αμερικανών, αλλά και όλου του κόσμου. «Από τη στιγμή που βασιζόμαστε στα ίδια στάνταρ, βασιζόμαστε στη δυνατότητά μας να εμπιστευθούμε τις επικοινωνίες μας, και χωρίς αυτό δεν έχουμε τίποτα».

Επίσης πρόσθεσε ότι χάρη στις ασφαλέστερες επικοινωνίες που φαίνονται να προκύπτουν από τις αποκαλύψεις του, «το κοινό, η κυβέρνηση και κάθε κοινωνία στον κόσμο επωφελείται».

Όσον αφορά στα περί κατάληξης των αρχείων του στα χέρια εν δυνάμει αντιπάλων των ΗΠΑ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «αυτό δεν συνέβη και δεν πρόκειται να συμβεί. Αν η κινεζική κυβέρνηση είχε ξαφνικά μάθει όλα όσα κάνει η NSA, θα είχαμε αντιληφθεί αυτή τη διαφορά». Παράλληλα, έκανε λόγο για εκτεταμένη διείσδυση των ΗΠΑ στη Ρωσία και την Κίνα, ενώ εκτόξευσε επίθεση τόσο εναντίον του στρατηγού Αλεξάντερ όσο και του προκατόχου του, Μάικλ Χέιντεν,  χαρακτηρίζοντάς τους ως τους δύο αξιωματούχους που έχουν βλάψει περισσότερο τη διαδικτυακή ασφάλεια και κατ’επέκταση την εθνική ασφάλεια στην εποχή μετά την 11/9, δίνοντας έμφαση στις επιθετικές επιχειρήσεις αντί της κυβερνοάμυνας.

Συνεχίζοντας, ισχυρίστηκε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, καταβάλλοντας τόσο μεγάλες προσπάθειες όσον αφορά στη μαζική συλλογή δεδομένων, αποτυγχάνουν να εντοπίσουν επίδοξους τρομοκράτες όπως ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ο ένας εκ των δύο αδελφών στους οποίους αποδίδεται η ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

«Παρακολουθούμε τις επικοινωνίες των πάντων αντί για τις επικοινωνίες των υπόπτων…αν δεν είχαμε ξοδέψει τόσα πολλά στη μαζική παρακολούθησης, αν είχαμε ακολουθήσει παραδοσιακές μεθόδους, μπορεί να τον είχαμε πιάσει». Αντίστοιχη αναφορά έκανε και στην περίπτωση του Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, ο οποίος προσπάθησε να  ανατινάξει ένα αεροπλάνο με προορισμό το Ντιτρόιτ το 2009.

Ο Σνόουντεν αναφέρθηκε στο μοντέλο επίβλεψης της λειτουργίας των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει για να προφυλάξει από «υπερβάσεις», ωστόσο πρακτικά αποδείχτηκε αναποτελεσματικό, καθώς «το πρόβλημα είναι όταν οι επιβλέποντές σου δεν ενδιαφέρονται για την επίβλεψη». Παράλληλα, κατηγόρησε τον διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, ότι απέδειξε ότι αξιωματούχοι «μπορούν να λένε ψέματα στη χώρα και στο Κογκρέσο και να μην αντιμετωπίζουν επικρίσεις».

Συνεχίζοντας, ισχυρίστηκε ότι η συμπεριφορά των ΗΠΑ όσον αφορά σε ζητήματα online παρακολούθησης απλά θα ενθάρρυνε τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει το ίδιο, θέτοντας σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα όλων των πολιτών. «Αν δεν επιλύσουμε αυτά τα θέματα, αν επιτρέψουμε στην NSA να συνεχίσει χωρίς περιορισμούς, κάθε άλλη κυβέρνηση θα το δεχτεί αυτό ως πράσινο φως για να συνεχίσει, και δεν θέλουμε κάτι τέτοιο» είπε.

Το μήνυμά του σε εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook και η Google δεν ήταν ότι «δεν μπορείτε να συλλέγετε καθόλου δεδομένα» αλλά ότι «θα έπρεπε μόνο να συλλέγετε τα δεδομένα και να τα κρατάτε όσο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των επιχειρήσεών σας».

Απευθυνόμενος στους απλούς χρήστες του Ίντερνετ, τους ενθάρρυνε να προστατευτούν από την παρακολούθηση κρυπτογραφώντας τόσο τους σκληρούς τους δίσκους όσο και την online δραστηριότητά τους, περιγράφοντας την κρυπτογράφηση ως την «άμυνα ενάντια στις σκοτεινές τέχνες του ψηφιακού κόσμου». Επίσης, σύστησε την ανώνυμη περιήγηση στο Web μέσω του συστήματος Tor και προέτρεψε τους developers να δημιουργήσουν πιο φιλικά προς τον χρήστη εργαλεία ασφαλών επικοινωνιών. Ωστόσο, επεσήμανε ότι «εάν είστε στόχος της NSA, το παιχνίδι έχει τελειώσει, εκτός και αν λαμβάνετε πραγματικά σύνθετα τεχνικά μέτρα για να προστατευτείτε».

Παρά το ότι δεν μπορεί πλέον να επιστρέψει στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. «Θα το ξαναέκανα; Η απάντηση είναι σίγουρα ναι. Ανεξαρτήτως του τι θα μου συμβεί, είναι κάτι που είχαμε δικαίωμα να γνωρίζουμε».