Η ιαπωνική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης του Bitcoin στο πλαίσιο φόρων εισοδήματος, εταιρειών, ή κατανάλωσης, και επισημαίνει ότι το θέμα του online συναλλάγματος μπορεί να καλυφθεί από νόμους και κανονισμούς σχετικά με «ξέπλυμα» χρημάτων
Το ενδεχόμενο φορολόγησης του διαδικτυακού νομίσματος, Bitcoin, εξετάζει η ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή επικαλείται 11 διαφορετικούς νόμους και κανονισμούς για να συμπεράνει ότι δεν πρόκειται για συνάλλαγμα ή «κεφάλαιο» που καλύπτεται από τη συμβατική εμπορική νομοθεσία.
Επίσης, συμφωνεί με την εκτίμηση της Τζάνετ Γέλεν, επικεφαλής της US Federal Reserve, ότι δεν υπάρχει νομική αλληλοεπικάλυψη με τη λειτουργία των τραπεζών, ούτε αποτελεί «οικονομικό εργαλείο».
Η ιαπωνική κυβέρνηση ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης του Bitcoin στο πλαίσιο φόρων εισοδήματος, εταιρειών, ή κατανάλωσης, και επισημαίνει ότι το θέμα του online συναλλάγματος μπορεί να καλυφθεί από νόμους και κανονισμούς σχετικά με «ξέπλυμα» χρημάτων.
Η αξιολόγηση του Bitcoin από την ιαπωνική κυβέρνηση γίνεται στον απόηχο της κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου MtGox, το οποίο «έκλεισε» στα τέλη του Φεβρουαρίου και μετά από λίγο κήρυξε χρεοκοπία. Στην αίτηση υπαγωγής σε σχετικό καθεστώς, η εταιρεία αναφέρει ότι 850.000 bitcoins, τα οποία ανήκαν στην ίδια και σε χρήστες, «εξαφανίστηκαν».
Ωστόσο χρήστες φέρονται να ανακάλυψαν στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως τα πράγματα να μην είναι ακριβώς έτσι. Την Κυριακή χάκερ εισέβαλαν και ανέλαβαν τον έλεγχο του λογαριασμού Reddit και του προσωπικού blog του Μαρκ Καρπέλες, διευθύνοντος συμβούλου του MtGox, δημοσιεύοντας κείμενα με κατηγορίες για απάτη και ισχυριζόμενοι ότι το ανταλλακτήριο είχε κρατήσει στην κατοχή του κάποια από τα bitcoins που ανακοίνωσε ότι είχαν κλαπεί,.
Οι χάκερ δημοσίευσαν επίσης ένα ογκώδες αρχείο το οποίο αναφέρουν ότι περιέχει δεδομένα από τους servers του MtGox. Σε αυτό φαίνεται σε ένα σημείο υπόλοιπο 951.116 bitcoins, το οποίο εκλαμβάνεται ως απόδειξη ότι οι ισχυρισμοί του Καρπέλες είναι ψευδείς. «Ο χοντρός […] λέει ψέματα!» αναφέρεται σχετικά.
Επίσης, σε σχετικό φόρουμ, χρήστης έκανε δημοσίευση όπου προσφέρει προς πώληση μία βάση δεδομένων 20 gigabytes από το MtGox, στην οποία – όπως ισχυρίζεται – περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, ακόμη και σκαναρίσματα των διαβατηρίων του. Ο χρήστης (nanashi____) δεσμεύεται ότι το αρχείο δεν θα δημοσιευθεί αλλού, και προβαίνει σε αυτή την κίνηση για να καλύψει προσωπικές απώλειες από την κατάρρευση του MtGox. Για την πώλησή του ζητεί 100 bitcoins (περίπου 63.600 δολάρια).