Εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας και των εκλογών τον ερχόμενο Μάιο, το Μαξίμου επιχειρεί να αναλύσει τα νέα δεδομένα στο μέτρο που κάποια εξ αυτών -πόσα και ποια είναι το ζητούμενο- θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της κάλπης.
Εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας και των εκλογών τον ερχόμενο Μάιο, το Μαξίμου επιχειρεί να αναλύσει τα νέα δεδομένα στο μέτρο που κάποια εξ αυτών - πόσα και ποια είναι το ζητούμενο - θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της κάλπης.
Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση, τον πιο δύσκολο χρόνο των μνημονίων, παραμένει στη λογική της διαχειρίσιμης ήττας. «Ό,τι καλύτερο είναι καλοδεχούμενο», λέει στέλεχος της Συγγρού.
«Από εδώ και στο εξής», συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, «κάθε μέτρο, κάθε απόφαση θα βαραίνει στην κάλπη». Το τοπίο με τους δανειστές μας σιγά - σιγά ξεκαθαρίζει. Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και οι εκπρόσωποι της τρόικας αναχωρούν σήμερα για τις Βρυξέλλες όπου τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup, και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και πάλι επί ελληνικού εδάφους την επόμενη Τετάρτη.
Στο Eurogroup ο κ. Στουρνάρας δεν θα βρει μπροστά του το θέμα των τραπεζών, όπως επεσήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Το αν θα υπάρξει συμφωνία έως την άλλη Κυριακή, 16 Μαρτίου, παραμένει ζητούμενο.
Έξοδο από τα μνημόνια εντός του 2014 επιθυμεί το Μαξίμου
Το σίγουρο είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ρίχνουν διαρκώς και νέα αιτήματα στο τραπέζι διαμορφώνοντας ένα τοπίο συνεχούς διαπραγμάτευσης όσο η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη στη μέγκενη του χρέους. Αυτό, σύμφωνα με στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό, βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις επιδιώξεις του Μαξίμου το οποίο επιθυμεί διακαώς την απεμπλοκή από τα μνημόνια φιλοδοξώντας η έξοδος στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους να σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης χρέους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έγγραφο της τρόικας οι δανειστές μας θέτουν εκ νέου θέμα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα όχι μόνο γι’ αυτούς που αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, «βάζοντας χέρι» στα επιδόματα πολυετίας που παίρνουν ακόμη κάποιοι εκ των εργαζομένων μέσω των κλαδικών συμβάσεων.
Στο στόχαστρο της τρόικας βρέθηκαν ακόμη και τα λεγόμενα «βουλευτικά προνόμια», όπως το αφορολόγητο, τα επιδόματα γραφείου και δαπανών κίνησης, η μεγάλη ατέλεια στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και η κάλυψη αεροπορικών εισιτηρίων. Αν και εδώ το Μαξίμου δεν έχει αντίρρηση να ξαναδεί τα ισχύοντα, κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει ότι πρόκειται για νέα αιτήματα τα οποία συνδέονται με τις δόσεις και δείχνουν τις προθέσεις των δανειστών μας «για μια διαρκή επιτροπεία» στο μέτρο που η άρνηση του Βερολίνου για απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αδιαπραγμάτευτη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ