Την ίδρυση της «Ελιάς» χαιρέτισαν με ομιλίες τους το Σάββατο οι επικεφαλής των κομμάτων, πρωτοβουλιών και κινήσεων που τη συναπαρτίζουν πλην του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την πίστη τους για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Την ίδρυση της «Ελιάς» χαιρέτισαν με ομιλίες τους, πριν την κεντρική ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, οι επικεφαλής των υπόλοιπων κομμάτων, πρωτοβουλιών και κινήσεων που τη συναπαρτίζουν, εκφράζοντας την πίστη τους για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Σημείωσαν παράλληλα ότι η προσπάθεια για ενότητα πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση και μετά τις ευρωεκλογές και, ακόμα, πως η «μάχη» θα επεκταθεί και σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Βούλγαρης: Σταθερή δύναμη ενότητας οι «58»
«Είμαστε εδώ, δεν φτάσαμε εύκολα εδώ, ούτε ήταν δεδομένο ότι θα φτάναμε», είπε ο Γιάννης Βούλγαρης εκ μέρους της πρωτοβουλίας των «58», εκτιμώντας ότι η δημιουργία της κεντροαριστερής παράταξης θα είναι μια «επίπονη» διαδικασία και πως ο στόχος για τη δημιουργία τού τρίτου πόλου πρέπει να είναι σταθερός.
Στόχος της «Ελιάς», τόνισε, η «αλλαγή με σταθερότητα». Ο κ. Βούλγαρης τόνισε ότι η πρωτοβουλία των «58» θα είναι σταθερή δύναμη για την ενότητα των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και ότι θα είναι παρούσα και μετά ευρωεκλογές.
«Χρειάζεται να κινηθούμε όλοι πιο συντονισμένα, να βάλουμε τέλος στη φάση του κατακερματισμού, μετά τις εκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, χρειάζεται να μιλήσουμε καθαρά για τη συνένωση της κεντροαριστεράς» υπογράμμισε. Επιπλέον, άσκησε κριτική τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ακόμα ότι η Ελλάδα του μνημονίου περισσότερο μεγένθυνε τις παθογενείς όψεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, παρά συγκρούστηκε μαζί τους.
Λοβέρδος: «Οπορτουνιστές» όσοι έφυγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι η μάχη της «Ελιάς» δίνεται για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τις επόμενες εκλογικές μάχες. Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε: «Ο πολιτικός μας χώρος είναι σήμερα σε παρακμή». Πρόσθεσε ότι «η δημοκρατική παράταξη βρίσκεται σε παρακμή γιατί μόνη της αγωνίστηκε κατά της κρίσης, όταν οι άλλοι προετοίμαζαν τα Ζάππεια και όταν φτιάχνονταν τα "αντιμνημονιακά" μπλοκ», για να προσθέσει, ωστόσο: «Ήρθε η ώρα να ξαναδώσουμε μάχες από τα ίδια χαρακώματα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι πρέπει στις ευρωεκλογές να σταλεί το μήνυμα στην Ευρώπη πως η ΕΕ θα αλλάξει ή θα ξεπεραστεί από τους λαούς της και θα συντριβεί.
Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, είπε ότι «ο λαϊκισμός πρέπει να χρεοκοπήσει στην αντιπολίτευση για να μη βλάψει τους πολίτες», ενώ χαρακτήρισε «οπορτουνιστές» όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι «θα φύγουν όταν αρχίσει να κουνιέται η "βάρκα" του ΣΥΡΙΖΑ».
«Ιδιοκτήτες της Κεντροαριστεράς οι πολίτες»
Εκ μέρους της κίνησης «Μπροστά», ο Παναγιώτης Βλάχος είπε ότι η νέα γενιά χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική Κεντροαριστερά, όχι όμως ως «ουρά» των Συντηρητικών, «γιατί κάτι τέτοιο θα την οδηγήσει στην εξαφάνιση».
Ανέφερε ακόμη ότι τώρα χρειάζεται μια ισχυρή κεντροαριστερά για να διαπραγματευτεί ένα νέο συμβόλαιο. Τέλος, τόνισε ότι την Κεντροαριστερά της «Ελιάς», της προγραμματικής σοβαρότητας και της αξιόπιστης πολιτικής της οικονομίας, «θα συνεχίσουμε να τη διεκδικούμε και μετά τις ευρωεκλογές».
«Σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι βλέποντας τους καρπούς της προσπάθειας για συνεργασία να καρπίζουν», τόνισε ο Γιάννης Τούντας από την «Πολιτεία 2012». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν πανηγυρίζουμε γιατί σήμερα βλέπουμε κάποιους να λείπουν, αλλά πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε». Εκτίμησε πως μετά τις ευρωεκλογές «θα συναντήσουμε τις δυνάμεις που δεν είναι εδώ σήμερα, ειδικότερα τις δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ».
«Η Κεντροαριστερά δεν έχει πια ιδιοκτήτες, ιδιοκτήτες είμαστε όλοι εμείς, οι πολίτες» υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Δυναμικής Ελλάδας», Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας: «Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να είμαστε ενωμένοι, να μη γκρινιάζουμε, να μην εξαντλούμαστε σε διαδικαστικά θέματα».
Το ξεκίνημα της Ελιάς χαιρέτισαν και ο Νίκος Διακουλάκης από την «Πρωτοβουλία Β» που αναφερόμενος στη διαχρονικότητα των προσπαθειών για την Κεντροαριστερά είπε πως «το ποτάμι δεν ξεκινά τώρα», καθώς επίσης και ο Γιάννης Ράπτης από τους «Νέους Μεταρρυθμιστές», ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του νέου εγχειρήματος με τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της νέας γενιάς.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «άκρατο λαϊκισμό», ενώ σε αιτιάσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «ΠΑΣΟΚ του 4%», απάντησε ότι η φιλοσοφία και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ «είναι για 4% και όχι για 27%», ένα «σύνδρομο που δεν έχει ξεπεράσει».
Υποστήριξε επίσης ότι «αριστερό είναι αυτή τη στιγμή ό,τι βοηθάει το λαό και όχι μόνο το διαρκές “όχι”». Επιπλέον, ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι «από τη Συνδιάσκεψη λέμε «Όχι άλλο μνημόνιο», προσθέτοντας ότι μέσα από την «Ελιά» δίνεται ο αγώνας για μην ξανάρθει άλλο Μνημόνιο στη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει καμία απόλυση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ αναφερόμενος στο χώρο της Υγείας, είπε ότι έχουν γίνει λάθη στον ΕΟΠΥΥ, από πλευράς του νυν υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «η Κεντροαριστερά υπάρχει στην κοινωνία, παντού στους κοινωνικούς χώρους».
Κριτική στη ΔΗΜΑΡ
Για μια Κεντροαριστερά «πρωταγωνιστή» και όχι «κομπάρσο», μίλησε ο Παντελής Καψής, τονίζοντας ότι «είμαστε στην «Ελιά» όχι μόνο για τις εκλογές, αλλά και για μετά τις εκλογές» και ως προς αυτό σημείωσε ότι πρέπει να τελειώσουν οι προσωπικές στρατηγικές. Αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Καψής είπε ότι «θα θέλαμε να είναι εδώ και άλλοι που ανήκουν στην Κεντροαριστερά και έχουμε συνεργαστεί σε πολλούς χώρους», προσθέτοντας ότι «έκαναν λάθος επιλογές».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κάποιοι στη ΔΗΜΑΡ κάνουν λάθος επιλογές γιατί, όπως είπε, νομίζουν ότι αν αποκηρύξουν το κυβερνητικό παρελθόν τους, θα μπορέσουν να αποτελέσουν μελλοντικό σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, υποστήριξε, κάνουν λάθος γιατί αυτό που θα παραλάβουν θα είναι το αποτέλεσμα της «ασυναρτησίας» των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καψής προσδιόρισε ουσιαστικά τους στόχους της «Ελιάς» σε δύο επίπεδα: Αφενός στη μάχη «για την υπεράσπιση και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που η δημοκρατική παράταξη ξεκίνησε». Αφετέρου, «στη μάχη για την πολιτική λιτότητας, η οποία θα δοθεί στην Ευρώπη, μέσα από την επιδίωξη της αλλαγής των συσχετισμών από τις Ευρωεκλογές».
«Συνειδητοποιήσαμε τη δύναμη που μπορεί να απελευθερώσει το δίδυμο της ενότητας και της ανανέωσης», ανέφερε ο Νίκος Μπίστης, υποστηρίζοντας ότι δεν συμφωνεί με τη λογική κατά την οποία ενδέχεται να συναντηθούν κι άλλες δυνάμεις με την «Ελιά» μετά τις Ευρωεκλογές, τονίζοντας, αντίθετα, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει προεκλογικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μπίστης ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ συστηματικά αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια για τη συνένωση του χώρου, για να συμπληρώσει ότι «πρέπει να έχουμε συναίσθηση του ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και ποιοι όχι, ποιοι είναι λαθρεπιβάτες στο όχημα της Κεντροαριστεράς».
Επιπλέον άσκησε κριτική, χωρίς να τους κατονομάσει, σε όσους από τη ΔΗΜΑΡ συμμετείχαν στους «58» και επέστρεψαν στη ΔΗΜ.ΑΡ.
Μεταξύ άλλων, αναρωτήθηκε εάν κάποιος από τους παρευρισκόμενους πιστεύει ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι «για να πούμε στην πράξη το “όχι” στο ερώτημα αν είναι εσαεί η συνεργασία με τη ΝΔ, πρέπει να ετοιμάσουμε εναλλακτική ευρωπαϊκή πρόταση τώρα, αλλιώς δεν έχει νόημα η δυσφορία».