Πολιτιστικά
Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 10:40

Η «Λίμνη των κύκνων» σε ανατρεπτική εκδοχή

Η «Λίμνη των κύκνων», το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, παρουσιάζεται από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε νέα χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για επτά παραστάσεις.

Η «Λίμνη των κύκνων», το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, παρουσιάζεται από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε νέα χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για επτά παραστάσεις, στις 15, 16, 18, 19, 21, 22 και 23 Mαρτίου, στις 8 το βράδυ.

Το αριστούργημα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, του κορυφαίου συνθέτη, το όνομα του οποίου συνδέθηκε όσο κανένα με τον χορό, χάρη στη συναισθηματική δύναμη και τη θεατρικότητα της μουσικής του, θα μεταφέρει το κοινό στον μαγικό παραμυθένιο κόσμο, όπου το καλό μάχεται με το κακό και η αγάπη με την προδοσία και την απόγνωση.

Η «Λίμνη των κύκνων» συναρπάζει και συγκινεί διαχρονικά το κοινό και αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση για τους χορευτές, αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός, που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του, είναι σχεδόν πάνω από τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται για ένα αυτόνομο μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων.

Στη νέα παραγωγή, την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο διαπρεπής έλληνας μαέστρος Ηλίας Βουδούρης. Ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Ρενάτο Τζανέλλα, ο οποίος έχει επιμεληθεί και τα σκηνικά, ακολουθώντας τη ρομαντική παράδοση και τις καθοδηγητικές γραμμές της χορογραφίας των Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ, ξαναγράφει το «λιμπρέτο» της ιστορίας, διατηρώντας το δραματουργικό πλαίσιο.

«Όλα είναι ακραία σε αυτό το έργο»

Σε αυτή τη δραματουργικά ανατρεπτική εκδοχή, κυριαρχεί η μεγαλειώδης μουσική του Τσαϊκόφσκι μαζί με τη λευκή ομορφιά των κύκνων και τη μαύρη σκληρότητα της πραγματικής ζωής, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση. Το κλασικό Pas de deux της Γ΄ Πράξης συνυπάρχει με ένα σύγχρονο casting show, που θα αναδείξει τη νικήτρια νύφη του πρίγκιπα, με καλεσμένους εμβληματικές περσόνες της ποπ κουλτούρας. 
                  
Με τη νέα του χορογραφία, ο Ρενάτο Τζανέλλα παραμένει στο μονοπάτι της κλασικής ιστορίας με τον Λευκό και τον Μαύρο Κύκνο, δίνοντας, όμως, μεγαλύτερο βάρος στον Ρόθμπαρτ, τον κακό μάγο. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Η “Λίμνη των κύκνων” είναι το ιδανικό έργο, για να εκφραστώ. Ο έρωτας, σε αυτό το μπαλέτο, ενσαρκώνεται με τέτοια αγνότητα, που μοιάζει μη πραγματικός. Τόσο εξωπραγματικός, που ένα κορίτσι μεταμορφώνεται σε κύκνο. Δεν είναι υπέροχο; Οι δύο ερωτευμένοι μπορούν να αγγίξουν ο ένας τον άλλον στη σκηνή, χωρίς να ενοχλήσουν κανέναν. Όμως, καθώς εκείνη επιθυμεί να γίνει αληθινή γυναίκα, τα προβλήματα αρχίζουν... Το λατρεύω! Ο προσωπικός μου τίτλος για το έργο είναι “Λίμνη των κύκνων. Τρέλα: είσαι αληθινή;”. Όλα είναι ακραία σε αυτό το έργο…».

Όρκος αγάπης με συνέπειες

Στο νέο αφηγηματικό μοτίβο της ιστορίας, η εκκεντρική μητέρα του πρίγκιπα περιγράφεται ως μια αυταρχική προσωπικότητα, που προκαλεί τον γιο της να βγει στον αληθινό κόσμο, προκειμένου να γνωρίσει τη γυναίκα που θα παντρευτεί. Γι’ αυτό, του δωρίζει ένα κουτί που θα ανοίξει μόνο, όταν ο ίδιος γνωρίσει την αληθινή αγάπη. Ο Δάσκαλος αναδεικνύεται σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα, καθώς έχει επωμιστεί τον δύσκολο ρόλο της εκπαίδευσης του - ορφανού από πατέρα - πρίγκιπα στην πραγματικότητα της αληθινής ζωής.

Ο κακός μάγος, ο οποίος - στην κλασική εκδοχή του παραμυθιού - έχει αιχμαλωτίσει τις κοπέλες και τις έχει μεταμορφώσει σε κύκνους, που θα απελευθερωθούν από τα μαγικά δεσμά τους, μόλις κάποιος τους υποσχεθεί αληθινή αγάπη, εδώ ταυτίζεται με τον Μαύρο Κύκνο που τις κρατά δέσμιες, χωρίς, όμως, να τις έχει μεταμορφώσει σε κύκνους. Στο τέλος, ο πρίγκιπας θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του «όρκου αγάπης», που έχει δώσει ταυτόχρονα σε δύο γυναίκες.

Ολόκληρο το εύρος των ανθρώπινων συναισθημάτων

Στη «Λίμνη των κύκνων», αναδεικνύονται οι σπουδαίες δυνατότητες των διαπρεπών χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ, αφού αποκαλύπτεται ολόκληρο το εύρος των ανθρώπινων συναισθημάτων: από τον φόβο μέχρι τη συγκίνηση, από την αγάπη μέχρι το μίσος, από την ελπίδα μέχρι την απελπισία, από την αφοσίωση μέχρι τη ματαίωση, από την προσμονή μέχρι τη λύτρωση.

Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δίπλα στις καταξιωμένες χορεύτριες Αιμιλία Γάσπαρη, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Σταυρούλα Καμπουράκη, Νατάσα Σιούτα και Αλίνα Στεργιανού,  και τις νεότερες Ελεάνα Ανδρεούδη, Χριστίνα Μακρίδου, Πόπη Σακελαροπούλου. Στους βασικούς ανδρικούς ρόλους, χορεύουν οι Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Αλεξάντερ Νέσκωβ, Στράτος Παπανούσης και Ίγκορ Σιάτζκο. Με τα κοστούμια της Σήλιας Κριθαριώτη και τους φωτισμούς της Στέλλας Κάλτσου, η παράσταση μεταφέρει το κοινό στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού, όπου η πάλη του καλού με το κακό και η λυτρωτική δύναμη της αγάπης μεταμορφώνει τους ανθρώπους.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 60, 40, 30 ,15, 10 (παιδικό - φοιτητικό) ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, ταμεία θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59 - 61), Ομήρου 8, τηλεφωνικά: 210 7282333,  210 3662100, ηλεκτρονικά: www.megaron.gr.

naftemporiki.gr