Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, ο εκπαιδευτικός όμιλος ΙΕΚ ΑΚΜΗ τίμησε τη μεγάλη εθνική ποιήτρια για το σύνολο της προσφοράς της στην τέχνη και την Ελλάδα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, ο εκπαιδευτικός όμιλος ΙΕΚ ΑΚΜΗ τίμησε τη μεγάλη εθνική ποιήτρια για το σύνολο της προσφοράς της στην τέχνη και την Ελλάδα.
Σε μία συγκινητική τελετή στο αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης», του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, τιμήθηκε η ελληνική ποίηση στο πρόσωπο της μεγάλης ποιήτριας Κικής Δημουλά. Με το ιδιότυπο αυτοσαρκαστικό της χιούμορ, η ποιήτρια συνεπήρε με τον λόγο της σπουδαστές, καθηγητές του ΙΕΚ αλλά και ανθρώπους του πνεύματος που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση προς τιμήν της. Στον λόγο που εκφώνησε αποθεώθηκε από ένα κατάμεστο αμφιθέατρο που συγκινημένο χειροκροτούσε όρθιο την εθνική ποιήτρια, η οποία με σεμνότητα και ταπεινότητα αποκάλυπτε ότι ακόμα και τώρα δεν γνωρίζει τι είναι ποίηση.
Την ποιήτρια προλόγισε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Καλωσορίζω την Κική Δημουλά, για όλον τον κόσμο τη μεγαλύτερη ελληνίδα ποιήτρια μετά τη Σαπφώ..» και συνέχισε: «..η Κική είναι το τίποτα και το Όλον την ίδια στιγμή. Ένας σχοινοβάτης στο κενό που παίζει με τις λέξεις και φτιάχνει παιχνίδια, εικόνες και χρώματα χρήσιμα και πάντα επίκαιρα για τον καθένα όποια μα όποια στιγμή αποφασίσει να καταφύγει στην ποίησή της».
Για το σύνολο της προσφοράς της στην ποίηση ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, απένειμε τιμητική πλακέτα δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η τέχνη, η ποίηση, η Ελλάδα είναι γένους θηλυκού και σήμερα η γυναίκα έχει την τιμητική της στο πρόσωπο της Κικής Δημουλά που έκανε περήφανες ολόκληρες γενιές Ελλήνων» και ανακοινώνοντας, παράλληλα, τη δημιουργία του προσωπικού site της (www.kikidimoula.eu) από ομάδα σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ όπου όσοι το επισκέπτονται μπορούν να ψηφίζουν για την ανάδειξή της ως αγαπημένης ελληνίδας ποιήτριας.
Η ίδια η ποιήτρια στον λόγο της δεν περιορίστηκε στη βράβευσή της. Καταιγιστικές διαπιστώσεις για τη ζωή, το σήμερα, το αύριο της ελληνικής νεολαίας, συναρμολόγησαν έναν μεστό λόγο - οδηγό ζωής όχι μόνο για τους νέους αλλά για τον καθένα που θέλει να αισθάνεται νέος και οραματιστής ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως οι παρούσες που διανύει η Ελλάδα.
Αποσπάσματα του λόγου της Κικής Δημουλά:
«Χαίρομαι να παίρνω το βάφτισμά μου στη νεότητά σας. Η νεότητα έχει ανακηρυχθεί αγία, λόγω των βασανιστηρίων που της επιφυλάσσει το γήρας, κυρίως γιατί είναι εξωφρενικά γοητευτική. Σε κάποιο βαθμό, είναι και αμαρτωλή ως ανυπότακτη και επαναστάτρια, καθώς είναι οπλισμένη με τους εκρηκτικούς χυμούς της. Αυτό συμβαίνει για λίγο, δυστυχώς, διότι παρεμβαίνουν οι δυνάμεις ασφαλείας που είναι η ωριμότητα, και την αφοπλίζουν. Για όλη αυτή τη διάσταση μεταξύ νεότητας και γήρατος, ευθύνεται βέβαια ο χρόνος που είναι κατά της ισότητας των ηλικιών, άρα δεν είναι δημοκράτης.
Όσο είμαστε νέοι, πρέπει να εκμεταλλευτούμε γόνιμα, αυτή τη δημιουργική λιακάδα της ηλικίας και την αμμουδερή της ξενοιασιά, γιατί είναι λαμπρή ευκαιρία, μικρής όμως διαρκείας. Μία από τις κυριότερες άξιες είναι η γλώσσα, η ελληνική γλώσσα. Η κάθε της λέξη είναι ένα ολόκληρο λεξικό, γεμάτο από συνδυασμούς νοημάτων και μουσικότητας.
Πριν απ’ όλα, αυτό είναι μια υποχρέωση απέναντι στο μέλλον σας και στην ολοκλήρωσή σας. Και για να την εκπληρώσετε, δε χρειάζεται τίποτα άλλο παρά καθένας σας μόνος του να σκέπτεται, ακόμα και στις ευχάριστες στιγμές της απερισκεψίας που όλους μας γοητεύει. Όποια σπουδή κι αν ακολουθήσετε, θα απαιτήσει πρωτίστως τη σκέψη. Ακόμα κι αν κάνετε το μεταπτυχιακό σας στον κλάδο της σοφότατης σιωπής, να θυμάστε ότι και η σιωπή τη γλώσσα της βαθιάς σκέψης μιλάει.
Ο λόγος που με τιμάτε απόψε , είναι ότι η τύχη το’ φερε να μάθω πριν απ’ όλα να σκέπτομαι…
Αυτό είναι το εφόδιο της κάθε τέχνης της κάθε επιστήμης κι ό,τι έχω γράψει, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας αισθήματος και στοχασμού.. Κι αν με ρωτήσετε τι είναι ποίηση, θα πω ότι είναι ένας ροδώνας… Και πως για να κόψεις ένα τριαντάφυλλο, πρέπει να πληρώσεις με πολύ αίμα τα χιλιάδες αγκάθια του που μεσολαβούν. Ως αντιπροσφορά σε όσα μου προσφέρατε απόψε σας δίνω την ευχή να ονειρεύεστε και ξυπνητοί που θα είστε. Και λυπημένοι που θα είστε. Ακόμα κι όταν είστε επιτυχημένοι. Εκτός του ότι τα όνειρα είναι μια δωρεάν παιδεία, είναι κι ένα νεροπίστολο έστω, με το οποίο όμως εσείς θα τρομοκρατείτε την πραγματικότητα κι όχι εκείνη εσάς».
naftemporiki.gr