Πολιτική
Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2014 17:54

Ευ. Βενιζέλος: Ζούμε μια προσβολή εδώ και χρόνια

Η Ελλάδα ζει μια προσβολή εδώ και χρόνια,  δήλωσε από το Μέγαρο Μουσικής κατά τη διάρκεια της 6ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Περιφερειών και Δήμων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας την ανάγκη να μπει ένα τέλος στα αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα, ιδίως τώρα που η Ελλάδα περνά στη φάση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

 

Την ανάγκη να μπει ένα τέλος στα αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα, ιδίως τώρα που η Ελλάδα, λόγω πρωτογενούς πλεονάσματος, περνά στη φάση της δημοσιονομικής ισορροπίας και μπορεί πλέον να συζητά σοβαρά για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, τόνισε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Περιφερειών και Δήμων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε άδικη τη συζήτηση που έως σήμερα γίνεται και σημείωσε ότι το δάνειο στήριξης της ελληνικής οικονομίας «θα επιστραφεί ακέραιο στα άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε, καθώς μπορεί το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας να είναι μια win- win προσπάθεια για όλους, και για τους εταίρους και για εμάς.

Στην Ελλάδα, είπε έχουν συντελεστεί αλλαγές και η όποια συζήτηση θα πρέπει να σέβεται τις θυσίες του λαού».

Θέλουμε, είπε, μια κατανόηση των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις βαθιές ανισότητες που ανακόπτουν την προσπάθειά μας να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, να ξαναβρούμε το επίπεδο ανάπτυξης που χάσαμε τα τελευταία χρόνια.

Για τις ευρωεκλογές

Ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να κάνουν θεμελιώδεις επιλογές για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, για το μέλλον της Ευρώπης, για το μέλλον των πόλεων και των περιφερειών με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης μετά την Ελλάδα της κρίσης.

Οι εκλογές, είπε, «είναι η εξαιρετική πλατφόρμα απογείωσης της νέας αφήγησης που πρέπει να πούμε στους λαούς μας αν θέλουμε να τους ξανακάνουμε συμμέτοχους της ευρωπαϊκής ιδέας».

Οι ευρωπαίοι πολίτες, τόνισε, δεν μπορούν να δεχθούν ότι η Ευρώπη είναι η Ευρώπη της λιτότητας, της ανεργίας και της γραφειοκρατίας.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής.

Συνέδεσε δε τη σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών με το θέμα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, σημειώνοντας ότι οι ενδογενείς πόροι και οι υγιείς δυνάμεις της ανάπτυξης θα βρεθούν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ανάγκη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ώστε να υπάρξει συνολικά ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτό «για χώρες σε κρίση, που υφίστανται κατεξοχήν τις επιπτώσεις ενός ξεπερασμένου μοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπως είναι οι χώρες του Νότου, οι χώρες που είναι ενταγμένες σε πρόγραμμα στήριξης, με πρώτη την Ελλάδα».

Στην Ελλάδα δοκιμάζονται οι αντοχές των ευρωπαϊκών θεσμών

Η Ελλάδα, είπε, «είναι το πραγματικό εργαστήριο που δοκιμάζεται η αντοχή των ευρωπαϊκών θεσμών, που δοκιμάζεται η ικανότητα της Ευρώπης να υπερβεί οριστικά την κρίση και να διατυπώσει μια άλλη αφήγηση για το μέλλον και την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Για τις τράπεζες

Όσον αφορά στο θέμα της ανάπτυξης επισήμανε, ωστόσο, ότι χωρίς έναν ισχυρό χρηματοοικονομικό τομέα, χωρίς την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών στην Ευρώπη, δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που διαθέτει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Γιατί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη και που παρεμποδίζει τη σύγκλιση είναι οι βαθιές ανισότητες».

Η ανισότητα είπε, που αφορά στο κόστος του χρήματος, τα υψηλά επιτόκια χορηγήσεων που παρεμποδίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από πραγματική αξιοποίηση πόρων και δυνατοτήτων, καθώς επίσης και το θέμα του αυξημένου κόστους ενέργειας «που μας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα» και το οποίο συνιστά «ανισότητα που πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεραστεί αν θέλουμε να λειτουργεί μια ενιαία αγορά, αν θέλουμε πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση μέσα στην ΕΕ».

Ζούμε μια προσβολή εδώ και χρόνια

Ακόμη αναφέρθηκε στα «εργαλεία» όπως το ΕΣΠΑ, ΚΠΣ, και τη  δυνατότητα αξιοποίησης του θεσμικού μηχανισμού των περιφερειών, ΠΕΠ, καθώς αυτά, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, μπορούν να επιτρέψουν στη χώρα μας να ανακάμψει, να αποκτήσει ξανά την αυτοπεποίθησή της, τη θεσμική ισοτιμία μέσα στην Ευρώπη, να βγει από την κατάσταση της προσβολής στην οποία βρίσκεται.

«Γιατί μια προσβολή υφιστάμεθα όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Για να επιτευχθεί αυτό, τόνισε, και για να μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει τους πόρους των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πρέπει να έχουν διαμορφωθεί ορισμένες θεμελιώδεις προϋποθέσεις λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας με πρώτη προϋπόθεση να σταματήσει η άδικη συζήτηση γύρω από αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ