Κόσμος
Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2014 13:46

Ουκρανία: Έτοιμη για διάλογο με τη Ρωσία υπό προϋποθέσεις

Η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ωστόσο η Μόσχα θα πρέπει πρώτα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό, δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ωστόσο η Μόσχα θα πρέπει πρώτα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και να σταματήσει να υποστηρίζει «αποσχιστές και τρομοκράτες», δήλωσε την Παρασκευή ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιάτσενιουκ.

Συμπλήρωσε ότι ζήτησε να έχει δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά το Σάββατο, στη μόνη μέχρι στιγμής επαφή σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.

Η φιλορωσική ηγεσία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, η οποία ανήκει στην Ουκρανία με καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα θέσει ζήτημα απόσχισης και ένωσης με τη Ρωσία με δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου. Η τοπική Βουλή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του υποτιθέμενου δημοψηφίσματος, το οποίο θα διεξαγάγουν οι συγκεκριμένες αυτοαποκαλούμενες αρχές», κατέληξε ο ουκρανός πρωθυπουργός, αποκαλώντας το δημοψήφισμα παράνομο και αντισυνταγματικό.

Ομπάμα προς Πούτιν: Καθίστε στο τραπέζι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν να διευκολύνει μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας, σε μακρά τους τηλεφωνική συνομιλία το βράδυ της Πέμπτης.

Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε στον κ. Ομπάμα ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια από πλευράς των ρωσόφωνων της Ουκρανίας, ωστόσο σημείωσε ότι οι δεσμοί Ρωσίας – ΗΠΑ δεν πρέπει να επηρεαστούν από τις εξελίξεις στο ουκρανικό.

Κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνομιλίας τους, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε στον κ. Πούτιν ότι οι κινήσεις της Ρωσίας αποτελούν ευθεία παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει λύση η οποία μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με απευθείας διαπραγματεύσεις Κιέβου – Μόσχας, διεθνείς παρατηρητές στην Κριμαία και επιστροφή των ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων στις βάσεις τους.

Επρόκειτο για τη δεύτερη επικοινωνία των ηγετών των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων σε λιγότερο από μία εβδομάδα για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Την Πέμπτη, η Ουάσιγκτον επέβαλε περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους, χωρίς να τους ονοματίσει, καθώς θεωρεί ότι είναι υπεύθυνοι «για απειλές κατά της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Ε.Ε.: Κυρώσεις εάν δεν αλλάξει στάση η Μόσχα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συνήλθαν εκτάκτως την Πέμπτη το βράδυ, αποφάσισαν να «παγώσουν» τις συνομιλίες με τη Μόσχα για τις βίζες των Ρώσων οι οποίοι εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να λάβουν επιπλέον μέτρα εάν η Μόσχα δεν αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Κριμαία.

Το ρωσικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποστηρίζει το δικαίωμα της Κριμαίας να διενεργήσει δημοψήφισμα για το μέλλον της και συγκεκριμένα για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Βουλή) της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο αποκάλεσε το δημοψήφισμα «ιστορική απόφαση».

Ο κ. Πούτιν, ο οποίος θα έχει και τον τελικό λόγο, δεν έχει απαντήσει ακόμη στο αίτημα της Κριμαίας για ένταξη στη Ρωσία.

ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν συνταχθεί με την Ουκρανία στην καταδίκη του δημοψηφίσματος ως παράνομου.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 73 του ουκρανικού συντάγματος, για αλλαγή των συνόρων της ουκρανικής επικράτειας χρειάζεται πανουκρανικό και όχι τοπικό δημοψήφισμα.

Φιλορώσοι ένοπλοι έχουν καταλάβει ουσιαστικά την Κριμαία εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα, περιορίζοντας τους ουκρανούς στρατιώτες στις βάσεις τους, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί εξ αυτών είναι ρώσοι στρατιώτες χωρίς διακριτικά.

Συνάντηση Μέρκελ - Τιμοσένκο

Στο Δουβλίνο, με αφορμή το συνέδριο του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και ηγέτιδα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης επί καθεστώτος Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο, συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Η κ. Τιμοσένκο παρέμεινε έγκλειστη για περίπου δυόμιση χρόνια στις ουκρανικές φυλακές και απελευθερώθηκε μετά την ανατροπή του φιλορώσου πρώην προέδρου, πριν δύο εβδομάδες.

Στις διαδηλώσεις που είχαν προηγηθεί της ανατροπής Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 90 άνθρωποι, πολλοί από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Δεν μποϊκοτάρει τους Παραολυμπιακούς η Ουκρανία

Η Παραολυμπιακή Ομάδα της Ουκρανίας επιβεβαίωσε εξάλλου ότι δεν πρόκειται να μποϊκοτάρει τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Ο επικεφαλής της ομάδας Βαλέριι Σούσκεβιτς τόνισε ότι οι ουκρανοί αθλητές θα λάβουν μέρος, ζήτησε ωστόσο από τον πρόεδρο της Ρωσίας «να υπάρξει ειρήνη πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων».

Οι αγώνες, οι οποίοι αρχίζουν στο ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή, έχουν ήδη μποϊκοταριστεί από πολλούς ξένους παράγοντες, λόγω της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην ουκρανική Κριμαία.