Πολιτική
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 14:47

H τελευταία εκδρομή για επτά μαθητές

ΜΝΗΜΕΣ από το δυστύχημα στα Τέμπη, όπου 21 μαθητές, ηλικίας 15 και 16 χρονών, έχασαν τη ζωή τους στις 13 Απριλίου 2003, «ξύπνησε» το τροχαίο που σημειώθηκε στις 09:40 στη χιλιομετρική θέση 173 της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στην περιοχή Ασπρονέρι Φθιώτιδος (πέταλο του Μαλιακού). Επτά παιδιά έχασαν τη ζωή τους, 26 τραυματίστηκαν -δύο σοβαρά- όπως και οι τέσσερις συνοδοί. Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου.

ΜΝΗΜΕΣ από το δυστύχημα στα Τέμπη, όπου 21 μαθητές, ηλικίας 15 και 16 χρονών, έχασαν τη ζωή τους στις 13 Απριλίου 2003, «ξύπνησε» το τροχαίο που σημειώθηκε στις 09:40 στη χιλιομετρική θέση 173 της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στην περιοχή Ασπρονέρι Φθιώτιδος (πέταλο του Μαλιακού).

Το υπ' αριθμ. ΗΚΗ - 1606 Δ.Χ. φορτηγό που οδηγούσε ο Αντώνιος Παρδαλάκης του Ιωσήφ, κάτοικος Χανίων Κρήτης, με κατεύθυνση από Αθήνα προς Λαμία συγκρούστηκε με υπ' αριθμ. ΤΚΗ -2100 λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων, που οδηγούσε ο Δημήτριος Πεσλής του Αθανασίου.

Το λεωφορείο μετέφερε 37 μαθητές της Α' τάξης Λυκείου Φαρκαδώνας Τρικάλων και τους τέσσερις καθηγητές συνοδούς τους, με προορισμό το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τροχαίο συνέβη όταν η νταλίκα, που μετέφερε υαλοπίνακες, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Τα δύο οχήματα ανετράπησαν.

Ο διευθυντής Τροχαίας Λαμίας δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι πιθανόν ο οδηγός της νταλίκας να έχασε τον έλεγχό της και ακολούθως να ξεκόλλησε το ρυμουλκούμενο μέρος της. Στο Αστυνομικό Τμήμα των Καμμένων Βούρλων, στο πλαίσιο της προανάκρισης για το δυστύχημα, βρίσκεται ο οδηγός του λεωφορείου 21 ετών και ο οδηγός της νταλίκας, 60 ετών.

Επτά παιδιά έχασαν τη ζωή τους, 26 τραυματίστηκαν -δύο σοβαρά- όπως και οι τέσσερις συνοδοί. Οι τραυματίες έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου δύο μονάδες του εθνικού κέντρου άμεσης κοινωνικής βοήθειας, με ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους έχουν μεταβεί για να προσφέρουν τη βοήθειά τους στις οικογένειες των θυμάτων. Οι ανάγκες για αίμα είναι πολύ μεγάλες και ήδη έχουν μεταφερθεί 100 μονάδες αίματος.

Ενα από τα παιδιά, του οποίου ακρωτηριάστηκε το ένα χέρι, μεταφέρθηκε με σούπερ -πούμα στο ΚΑΤ, προκειμένου να γίνει συγκόλληση από την ομάδα του καθηγητή Σουκάκου. Στο νοσοκομείο έχει μεταβεί ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος.

Αλλο περιστατικό έχει διακομισθεί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, «Γ. Γεννηματάς», με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ένα παιδί σοβαρά τραυματισμένο μεταφέρθηκε με σούπερ πούμα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, όπως και μία συνοδός.

Mε εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στη Λαμία μετέβησαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Υγείας και Παιδείας, Γιώργος Βουλγαράκης και Νικήτας Κακλαμάνης, Μαριέτα Γιαννάκου, αντιστοίχως. Σύσκεψη για το θέμα θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου το απόγευμα.

Ημέρα εθνικού πένθους η Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου. Ολα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση της κας Γιαννάκου. Δεν θα παραστεί το βράδυ ο πρωθυπουργός στις απονομές μεταλλίων των Παρολυμπιακών.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στον δήμαρχο Φαρκαδόνας Τρικάλων.

«Δεχθείτε την βαθύτατη οδύνη μου για το φοβερό δυστύχημα, στο οποίο έχασαν την ζωή τους παιδιά από το δήμο σας, που ήσαν παιδιά όλων μας. Παρακαλώ να διαβιβάσετε την συντριβή και τα συλλυπητήρια όλων των Ελλήνων και μεταξύ αυτών και τα δικά μου στις οικογένειες που χτυπήθηκαν τόσο σκληρά», αναφέρει ο κ. Στεφανόπουλος.

Τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ευχόμενος πλήρη και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Δήμαρχο Φαρκαδόνας Μεριδάκη Αθανάσιο. «Εκφράζω τη συντριβή όλων μας για την καταστροφή που σας βρήκε. Οι χαροκαμένοι γονείς και τα παιδιά να βρουν δύναμη ζωής, για να ξεπεράσουν τον εφιάλτη».

Η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» εκφράζει την βαθύτατη οδύνη της για το τραγωδία. Σήμερα το απόγευμα θα τηρηθεί, στη μνήμη των θυμάτων, ενός λεπτού σιγή σε όλες τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις.

«Πέταλο δολοφόνος»

«Πέταλο δολοφόνος» έχει χαρακτηριστεί το πέταλο του Μαλιακού, όπου δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία -περίπου 80 σε μία πενταετία-Ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο στενεύει αρκετά και η στροφή που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Είναι ένα τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '60 χωρίς έκτοτε να έχει εκσυχρονιστεί, έστω και με την τοποθέτηση διαχωριστικής νησίδας.

Αυτό τονίζει και σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/27/963292.htm , αλλά και ο ΣΥΝ που αναρωτιέται «πόσο ανθρώπινο αίμα χρειάζεται, επιτέλους, και πόσο δημόσιο χρήμα για να χορτάσει ο Μινώταυρος ενός κρατικού και κυβερνητικού συστήματος, που δεν μπορεί, επί τριάντα χρόνια μεταπολίτευσης, να φτιάξει εκατό χιλιόμετρα εθνικού δρόμου ή να βάλει διαχωριστικές νησίδες, σε άλλα πενήντα χιλιόμετρα επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου».

Στο τέλος του 2007 θα έχει μετατραπεί το πέταλο του Μαλιακού σε ένα σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς παρουσιάζοντας την κατάσταση των έργων στο συγκεκριμένο σημείο. Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να εγκατασταθούν άμεσα κάμερες σε όλα τα επικίνδυνα σημεία στο πέταλο, και θα ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα.