Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε την Τετάρτη διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να υπάρξει διέξοδος στην κρίση που έχει προκύψει στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε την Τετάρτη διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να υπάρξει διέξοδος στην κρίση που έχει προκύψει στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ ζητούν την άμεση αποστολή ανεξάρτητων παρατηρητών στην περιοχή της Κριμαίας, καθώς και απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Η Ρωσία αναμένεται να ζητήσει μεγαλύτερη αντιπροσώπευση του ρωσόφωνου ουκρανικού και εθνικά ρωσικού πληθυσμού στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Κίεβο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε νωρίτερα ότι προσφέρει 11 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας στην Ουκρανία σε βάθος διετίας και «πάγωσε» τους λογαριασμούς 18 Ουκρανών οι οποίοι συνδέονται με το ανατραπέν καθεστώς του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι το πακέτο εγγυήσεων και δανείων «σχεδιάστηκε για να βοηθήσει μια αποφασισμένη, προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και ενωτική κυβέρνηση» στο Κίεβο.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας υπολόγισε τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τη σωτηρία της ουκρανικής οικονομίας στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκατοντάδες φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν εκ νέου, εξάλλου, την Τετάρτη στο τοπικό κυβερνείο στην πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες.
Απείλησαν τον ειδικό απεσταλμένο του Μπαν
Ένοπλοι απείλησαν τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ρόμπερτ Σέρι, στην Κριμαία, ο οποίος ωστόσο δεν απήχθη, όπως είχε μεταδοθεί αρχικώς, αναγκάστηκε ωστόσο να διακόψει την δραστηριότητά του στην περιοχή, λόγω αντιδράσεων από φιλορώσους διαδηλωτές και πολιτοφύλακες.
Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι άγνωστοι απήγαγαν ουκρανό στρατηγό της συνοριοφρουράς σε κριμαϊκό έδαφος.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται επίσης να κατέλαβαν δύο βάσεις αμυντικών πυραύλων της Ουκρανίας, επίσης στην Κριμαία, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες.
Ο κ. Λαβρόφ συνάντησε νωρίτερα τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο, στο περιθώριο διάσκεψης για το Λίβανο.
Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν παράλληλες συνομιλίες για το ζήτημα της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν εμφανίστηκε σε προγραμματισμένη συνάντηση με τη συμμετοχή και του μεταβατικού ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, οπότε οι προοπτικές προόδου στις διαπραγματεύσεις εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες.
«Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, θα υπάρξει κόστος και σοβαρές επιπτώσεις», τόνισε ο κ. Χέιγκ, αναφερόμενος στην προοπτική κυρώσεων κατά της Μόσχας από πλευράς ΗΠΑ και Ε.Ε..
Ενισχύεται η αμυντική συμμαχία ΗΠΑ - Πολωνίας
Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, γεγονός που επιβεβαίωσε αργότερα και ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.
Θα υπάρξουν κοινά αεροπορικά γυμνάσια ΗΠΑ – Πολωνίας, ενώ αμερικανικά αεροσκάφη θα συμμετέχουν με αυξημένο ρόλο στις νατοϊκές αεροπορικές περιπολίες στον εναέριο χώρο των βαλτικών χωρών.
Ποιος σκότωσε τους διαδηλωτές στο Κίεβο;
Τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον και του εσθονού πρωθυπουργού Ούρμας Πάετ, εξάλλου, στην οποία γίνεται λόγος για ευθύνη άλλων δυνάμεων και όχι του Βίκτορ Γιανουκόβιτς για τους ελεύθερους σκοπευτές και τους θανάτους στο Κίεβο το Φεβρουάριο, διέρρευσε στο Διαδίκτυο.
Πολλοί Ουκρανοί, σύμφωνα με τον κ. Πάετ, θεωρούν ότι στοιχεία μέσα από το νέο καθεστώς είχαν προσλάβει τους ελεύθερους σκοπευτές χρησιμοποιώντας τη δράση τους ως προβοκάτσια.
Επικαλέστηκε μάλιστα την ουκρανή γιατρό Όλγκα Μπογκομόλετς, η οποία φέρεται να του είχε δηλώσει ότι θύματα και από τις δύο πλευρές των διαδηλώσεων είχαν πυροβοληθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Η κ. Μπογκομόλετς, ωστόσο, δήλωσε στον βρετανικό Telegraph ότι ποτέ δεν είχε πρόσβαση ώστε να εξετάσει θύματα της κυβερνητικής πλευράς επί προεδρίας Γιανουκόβιτς, ώστε να γνωρίζει πώς ακριβώς έχασαν τη ζωή τους.
Ο κ. Πάετ επιβεβαίωσε ότι είχε συνομιλία με τη βαρόνη Άστον στις 26 Φεβρουαρίου, κάλεσε σε έρευνα για τους θανάτους στο Κίεβο, ωστόσο προειδοποίησε να μην χρησιμοποιούνται τα σχόλιά του για την αμαύρωση της εικόνας της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας.
Παρατηρητές στην Ουκρανία έστειλε ο ΟΑΣΕ
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει στείλει ήδη 35 άοπλους στρατιωτικούς παρατηρητές στην Ουκρανία, μετά από αίτημα του Κιέβου.
Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι συγκεκριμένοι παρατηρητές θα αναπτυχθούν στην Κριμαία.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, καλεί σε εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του τότε πρόεδρου της Ουκρανίας Β. Γιανουκόβιτς και της τότε αντιπολίτευσης για συνταγματική μεταρρύθμιση και κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μέχρι τις πρόωρες προεδρικές εκλογές.