Καθώς οι κάτοικοι μεγάλων περιοχών της Βρετανίας προσπαθούν ακόμη να ορθοποδήσουν, στη σκιά του πιο βροχερού χειμώνα των τελευταίων 250 ετών, επιστήμονες προειδοποιούν ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα βιώνει όλο και συχνότερα εξίσου εκτεταμμένες πλημμύρες.
Καθώς οι κάτοικοι μεγάλων περιοχών της Βρετανίας προσπαθούν ακόμη να ορθοποδήσουν, στη σκιά του πιο βροχερού χειμώνα των τελευταίων 250 ετών, επιστήμονες προειδοποιούν ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα βιώνει όλο και συχνότερα εξίσου εκτεταμμένες πλημμύρες.
Μέχρι τα μέσα του αιώνα, το ετήσιο κόστος των καταστροφών που αυτές θα προκαλούν, θα φθάσει να είναι ακόμη και πενταπλάσιο σε σχέση με σήμερα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (VU Amsterdam), ο μέσος όρος των οικονομικών απωλειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας των πλημμυρών την τελευταία δεκαετία ήταν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Όπως προέβλεψαν, οι συχνότερες και εντονότερες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού και την αστικοποίηση, θα έχουν ως αποτέλεσμα οι ζημιές να αυξηθούν σε 23 δισεκατομμύρια το χρόνο έως το 2050.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στις πιθανές μεταβολές των βροχοπτώσεων και στην υπερχείλιση των ποταμών, ένα πρόβλημα που, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν γνωρίζει σύνορα. Γι’ αυτό και οι ίδιοι τονίζουν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας.
«Βρήκαμε ότι οι πλημμύρες στην Ευρώπη θα συνδέονται όλο και περισσότερο, διασχίζοντας πολιτικά και εθνικά σύνορα», είπε στον Independent ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Μπρέντεν Γιόνγκμαν. «Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό εάν ενισχύσουμε τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αυξήσουμε την ασφάλιση [έναντι των πλημμυρών] με ένα ισχυρότερο πανευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης.»
Ο Γιόνγκμαν λέει ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει η δυνατότητα υπολογισμού του πιθανού κόστους των καταστροφών από πλημμύρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ανέτρεξαν στις ολέθριες πλημμύρες του περασμένου καλοκαιριού στην κεντρική Ευρώπη, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές ύψους 12 δισεκατομμυρίων, και υπολόγισαν ότι οι πιθανότητες εκδήλωσης ενός παρόμοιου συμβάντος θα αυξηθούν από μία φορά στα 16 χρόνια, σήμερα, σε μία φορά κάθε δεκαετία, έως το 2050.
Οι επιστήμονες, που παρουσιάζουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Nature Climate Change, υπολόγισαν επίσης ότι η ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε οι «28» να μπορούν να θωρακιστούν από εξαιρετικά σπάνια και σφοδρά φαινόμενα, θα στοίχιζε 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση έως και 7 δισεκατομμυρίων το χρόνο.
Επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντικό, αλλά όχι καθοριστικό παράγοντα στο μοντέλο που χρησιμοποίησαν. Όπως εξήγησε ο Γιόνγκμαν, το εκτιμώμενο κόστος αυξάνεται κυρίως λόγω της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης και του γεγονότος ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε περιοχές ευάλωτες σε πλημμύρες.