Κόσμος
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 11:17

Την Παρασκευή η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση Μπους-Κέρι

Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζωρτζ Μπους και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τζων Κέρι πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 2 Νοεμβρίου, θα γίνει τα ξημερώματα της Παρασκευής ενώπιον δεκάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Βλέποντας «την πλάτη» του προέδρου Μπους στις δημοσκοπήσεις, εδώ και ένα μήνα, ο 60χρονος Κέρι θα επιχειρήσει να αποτινάξει την ετικέτα του «άτονου υποψηφίου», που του έχουν κολλήσει οι Ρεπουμπλικάνοι και να αποδείξει στους Αμερικανούς ψηφοφόρους, ότι μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική εναλλακτική λύση.

Οι ειδικοί εκτιμούν, ότι εάν ο Κέρι κερδίσει τις εντυπώσεις στην πρώτη του τηλεοπτική αναμέτρηση, που θα εστιαστεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στο Ιράκ, η προεκλογική κούρσα θα παρεμείνει ανοικτή, αλλιώς ο 58χρονος πρόεδρος Μπους, θα διατηρήσει άνετα το προβάδισμά του.

Εδώ και 10 ημέρες ο Κέρι έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Μπους στον πόλεμο του Ιράκ και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κάνει την Αμερική «να αισθάνεται λιγότερο σίγουρη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του, θα τονίσει την «σθεναρή» πολιτική του έναντι της τρομοκρατίας και θα παρουσιάσει το Ιράκ, ως μία χώρα που βαδίζει προς τη δημοκρατία.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες από το Ινστιτούτο Pew, έδειξε, ότι ο πρόεδρος Μπους προηγείται με 48% στην πρόθεση ψήφου έναντι 40% του Κέρι. Ανάλογη δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου έδινε στους δύο «μονομάχους» ποσοστό 46%.

Αλλη δημοσκόπηση, που έγινε για λογιαριασμό της «Wahsington Post» και του τηλεοπτικού δικτύου ABC, δίνει στον Μπους προβάδισμα 51% έναντι 45% του Κέρι.

Η αντεπίθεση που εξαπέλυσε ο Κέρι ενάντια στην εξωτερική πολιτική του Μπους δεν έφερε μάλιστα αποτελέσματα. Μόλις το 36% (έναντι 46% για τον Μπους) των ψηφοφόρων εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην εξωτερική πολιτική που προτείνει ο δημοκρατικός υποψήφιος. Στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ο Κέρι υπολείπεται ακόμη περισσότερο του προέδρου Μπους με 30% έναντι 54%.

Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κόραλ Γκέιμπλς, στο Μαϊάμι, θα αρχίσει στις 04.00' (ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής και θα κρατήσει 90 λεπτά.

Για την καλύτερη προετοιμασία του ο πρόεδρος Μπους έχει μάλιστα απομονωθεί στο αγρόκτημά του στο Κρόουφορντ του Τέξας με στενούς συνεργάτες του, ανάμεσά τους και ο γερουσιαστής Τζουντ Γκρεγκ.

Ο Κέρι, θα προετοιμαστεί με το επιτελείο του, σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ουϊσκόνσιν.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Pew, την τηλεοπτική αναμέτρηση θα παρακολουθήσει το 61% των 200 εκατομμυρίων Αμερικανών ψηφοφόρων.

Αλλες δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις πρόκειται να διεξαχθούν στις 8 και τις 13 Οκτωβρίου. Η τελευταία θα αφορά κοινωνικά και οικονομικά θέματα που αποτελούν και το μόνο ισχυρό χαρτί του Κέρι, σύμφωνα με τους αναλυτές.