Πολιτική
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 13:17

ΣΥΝ: Ερώτηση στην Ε.Ε. για τη δημοσιονομική απογραφή

Ερώτηση προς την επιτροπή της Ε.Ε κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης σχετικά με τη δραστική αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Eurostat.

Στην ερώτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής, αφού επισημαίνει το διεθνή θόρυβο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις σε σχέση με τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, αναφέρεται στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο ότι «τα στοιχεία που ανέδειξε η δημοσιονομική απογραφή περιλαμβάνονταν στις ετήσιες εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και ήταν σε κοινή θέα» και καταλήγει στα εξής ερωτήματα:

-Μπορεί να βεβαιώσει η Κομισιόν ότι τα στοιχεία που ανέδειξε η απογραφή της Eurostat περιλαμβάνονταν στις ετήσιες εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας ή σε άλλες εκδόσεις της με τρόπο τέτοιο που όφειλέ να τα γνωρίζει η Κομισιόν και Eurostat

-Όπως προκύπτει από τις ανωτέρω δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ΕΚΤ γνώριζε πλήρως τη διαδικασία καταγραφής των στοιχείων. Πώς όφειλε να είχε ενεργήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της;

-Ποιες είναι οι προτάσεις της Κομισιόν για την ακολουθητέα δημοσιονομική πολιτική και ποιες είναι οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Με αφορμή την ερώτηση ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Οι ταχυδακτυλουργίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που στο ένα μανίκι έκρυβαν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και από το άλλο έβγαζαν λαγούς με πετραχήλια ήταν επόμενο κάποια στιγμή να αποκαλυφθεί. Η Ν.Δ προσπάθησε να αποκαλύψει μέρος του προβλήματος, από τη μια για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και από την άλλη για να αποκτήσει άλλοθι για την αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων και την επιβολή νέας περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

»Τώρα που οι αποκαλύψεις ξέφυγαν από τον έλεγχο τους, διασύρεται η χώρα, δοκιμάζεται η πιστοληπτική της ικανότητα ,μειώνεται η διαπραγματευτική της θέση αλλά πάνω από όλα καλείται ξανά ο λαός και κυρίως οι ασθενέστεροι να πληρώσουν τα σπασμένα».