Κοινωνία
Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 18:23

Στο εδώλιο 19 άτομα για την υπόθεση Energa – Hellas Power

Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «δείχνουν» σε 19 άτομα με βούλευμ

Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «δείχνουν» σε 19 άτομα με βούλευμά τους οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER .

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται έξι μέλη του ΔΕΣΜΗΕ σε βάρος των οποίων αρχικά είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δυο εταιρίες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας  (χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ, χωρίς όμως να αποδίδουν αυτά τα χρήματα στο Δημόσιο. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ζημία που εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης να επιχειρούσαν να εξαφανίσουν τα χρήματα από τους φόρους, τοποθετώντας τα πόσα σε λογαριασμούς τους σtο εξωτερικό. 

Προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση είχε διενεργήσει η Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρεου η οποία είχε ασκήσει και τις ποινικές διώξεις, ενώ έξι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί με εντάλματα σύλληψης που είχε εκδώσει ο ανακριτής Σπύρος Γεωργουλέας.  

Για δύο από αυτούς που  παραμένουν προφυλακισμένοι μέχρι σήμερα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παραταθεί για έξι ακόμα μήνες η προσωρινή κράτησή τους, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι που είχαν προφυλακιστεί για έξι μήνες, είχαν αποφυλακιστεί με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου καταβάλλοντας εγγυήσεις από 50.000 ευρώ ως 200.000 ευρώ.

newsroom naftemporiki.gr