Στην αντεπίθεση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πέρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την κριτική που του ασκήθηκε για την επίσκεψή του στο Κίεβο και τους χειρισμούς του αναφορικά με την ουκρανική κρίση.
Στην αντεπίθεση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πέρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την κριτική που του ασκήθηκε για την επίσκεψή του στο Κίεβο και τους χειρισμούς του αναφορικά με την ουκρανική κρίση.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι τα δύο κόμματα έχουν κοινή γραμμή για την εξωτερική πολιτική της χώρας και «θέλουν μια Ελλάδα απομονωμένη, εκτός ευρωπαϊκών συσχετισμών, που με αφορμή κάθε διεθνές πρόβλημα μειώνει το διπλωματικό της κεφάλαιο και εκθέτει σε αυξημένους κινδύνους τα εθνικά της συμφέροντα».
«Θέλουν», συμπληρώνεται, «η Ελλάδα και ως χώρα και ως Προεδρία να διαφοροποιηθεί απο το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ και όλης της διεθνούς κοινότητας. Να μην αναγνωρίσει την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, ώστε να μην υπάρχει διεθνής συνομιλητής και επιπλέον να ανακαλέσει τον Πρέσβη της στο Κίεβο».
Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ακόμη ότι αν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είχαν αποφύγει την κριτική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής «θα είχαν προστατεύσει και την αξιοπιστία τους και τη στοιχειώδη εθνική ενότητα».
«Δυστυχώς, θέλησαν να εκτεθούν, παρασυρόμενα από φτηνές μικροκομματικές σκοπιμότητες, ασυγχώρητες στον τομέα αυτό», καταλήγει.
Την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πως ο κ. Βενιζέλος, κατά την επίσκεψή του στη Μαριούπολη, δεν έκανε καμιά αναφορά στη λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Κίεβο, στην οποία, όπως αναφέρει, «συμμετέχουν ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα, και η οποία, με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που ψήφισε, κατάργησε όλα τα δικαιώματα των τεσσάρων μειονοτήτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος υποστήριξε πως ο υπουργός Εξωτερικών «υπακούει χωρίς αντιρρήσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική που επιβάλλει το Βερολίνο για την Ουκρανία, σφυρίζει αδιάφορα για το πραξικόπημα στο Κίεβο και σιωπά έναντι μίας παράνομης κυβέρνησης, η οποία άγεται και φέρεται από νεοναζιστικές και παρακρατικές δυνάμεις».
Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ άφησε αιχμές κατά όσων «αρνούνται να δουν την πολυπλοκότητα των συσχετισμών που διαμορφώνονται».
Σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι η προσέγγιση των εξελίξεων στην Ουκρανία από την κυβέρνηση και τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις απαιτεί σοβαρότητα, ευθύνη και αίσθηση του μέτρου.
«Όσοι αρνούνται να δουν την πολυπλοκότητα των συσχετισμών που διαμορφώνονται, προσφέρουν κακή υπηρεσία και στον τόπο και στην ελληνική μειονότητα που απειλείται από την ακροδεξιά βία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, «η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενθαρρύνει όλες τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αποτροπή μιας νέας αιματοχυσίας και στη διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας. Η Ουκρανία δεν αποτελεί πεδίο για την επιβεβαίωση των κομματικών σχεδίων ουδενός».