Κόσμος
Κυριακή, 02 Μαρτίου 2014 22:28

Σε αναβρασμό η διεθνής κοινότητα για την Κριμαία

Σε αναβρασμό βρίσκεται η διεθνής κοινότητα καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες.Το Κίεβο φαίνεται ότι έχει απολέσει στη Ρωσία την Κριμαία παρότι δηλώνει ότι είναι έτοιμο να υπερασπισθεί τον ευατό του. Το ΝΑΤΟ καλεί τη Μόσχα να ανακαλέσει τα στρατεύματά της και να προσέλθει σε διάλογο, ενώ οι ΗΠΑ την απειλούν με οικονομικό αποκλεισμό.

Σε αναβρασμό βρίσκεται η διεθνής κοινότητα καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες. Το Κίεβο φαίνεται ότι έχει απολέσει στη Ρωσία την Κριμαία, δηλώνοντας όμως ότι είναι έτοιμο να υπερασπίσει τον ευατό του. Ωστόσο την ώρα που έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις σε πλήρη ετοιμότητα ο  επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, αυτομόλησε. Η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη» προειδοποιεί το ΝΑΤΟ και καλεί τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της, ενώ οι ΗΠΑ την απειλούν με οικονομικό αποκλεισμό.

Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αναίμακτα την Κριμαία, βάση του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα, ενώ από νωρίς την Κυριακή ρώσοι στρατιώτες περικύκλωσαν ουκρανικές βάσεις απαιτώντας την παράδωση του οπλισμού.

Όπως αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι αναφορές των μυστικών υπηρεσιών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο της χερσονήσου τη Κριμαίας.

Το Σάββατο η Άνω Βουλή της Ρωσίας ενέκρινε το αίτημα του ρώσου προέδρου για την αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία για την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, απόφαση που πυροδότησε τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

«Η Ρωσία πρέπει να ανακαλέσει τα στρατεύματά της»

Το ΝΑΤΟ αργά το βράδυ της Κυριακής έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση των πρεσβευτών του στις Βρυξέλλες με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου που έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση βίας.

Οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τη Ρωσία να ανακαλέσει τα στρατεύματά της στις βάσεις της στην Κριμαία και να σταματήσει από την όποια ανάμειξη στην Ουκρανία.

«Καλούμε και τα δύο μέρη να επιδιώξουν άμεσα την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης μέσω διμερούς διαλόγου με διεθνή διαμεσολάβηση… και με την αποστολή διεθνών παρατηρητών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ ή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» αναφέρει το ΝΑΤΟ στην ανακοίνωσή του.

«Απειλείται η ειρήνη στην Ευρώπη»

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές εναντίον της Ουκρανίας.

«Αυτό που η Ρωσία κάνει τώρα στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης» είπε ο Ράσμουσεν.

Έτοιμος για πολιτικό διάλογο δηλώνει ο Πούτιν

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν φέρεται ότι συμφώνησε στην πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελας Μέρκελ, για τη συγκρότηση μιας ομάδας επαφής  πιθανόν υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προκειμένου να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος, δήλωσε εκπρόσωπος της  Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Η ηγεσία της Ουκρανίας κατέλαβε την εξουσία παρανόμως»

Η ηγεσία της Ουκρανίας κατέλαβε την εξουσία παρανόμως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και εκτίμησε ότι η διακυβέρνησή τους θα τερματιστεί με μια νέα επανάσταση και με νέα αιματοχυσία.

Ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει πολύ – επίπεδες  και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με την αδελφική Ουκρανία. Διευκρίνισε δε ότι η Ρωσία χρειάζεται να δει μια ισχυρή και σταθερή και οικονομικά ανθηρή Ουκρανία.

Aπειλούν με οικονομικό αποκλεισμό οι ΗΠΑ

Πιέσεις όμως για να αποσύρει τα στρατεύματά της η Ρωσία από το Κίεβο εξαπέλυσε και και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον  Κέρι.

Ο Κέρι καταδίκασε την Ρωσία για την «απίστευτη επιθετικότητά της» όσον αφορά στην Ουκρανία και απείλησε για «πολύ σοβαρές συνέπειες» από  τις ΗΠΑ και άλλα κράτη.

Συνέπειες που όπως τόνισε θα περιλαμβάνουν και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

Ειδικότερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε  ότι η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να αποπεμφθεί την από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη.

Δεν μπορείς στον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι στον 19ο και να εισβάλλεις σε μια χώρα με αυτόν τον τρόπο, δήλωσε ο Κέρι στο τηλεοπτικό κανάλι CBS.

Ωστόσο, ο Κέρι πρόσθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το περιθώριο για να λάβει τις σωστές αποφάσεις που θα αποκλιμακώσουν την κρίση στην περιοχή.

«Πρόκειται για κήρυξη πολέμου»

Η Ουκρανία «βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής» μετά την «κήρυξη του πολέμου» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου» τόνισε ο ίδιος και κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που ξεκίνησε έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών γειτόνων και συμμάχων, μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει το σκοπό του. Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφή» σημείωσε μιλώντας στην αγγλική γλώσσα κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο.

«Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο»

Η Ουκρανία προετοιμάζεται να υπερασπιστεί τον ευατό της ενάντια στην Ρωσία, αλλά θα ζητήσει και τη βοήθεια άλλων  κρατών, εάν η Μόσχα διευρύνει τη στρατιωτική της δραστηριότητα, δήλωσε νωρίς την Κυριακή στο CNN ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Γιούρι Σεργκέγιεβ.

«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ότι έχουμε  την ικανότητα να αμυνθούμε, όπως άλλωστε αποφασίστηκε σήμερα στο κοινοβούλιο και προετοιμαζόμαστε γι΄αυτό» είπε ο Σερκέγιεβ και πρόσθεσε ότι: «Εάν τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους  ώρα με την ώρα, είναι λογικό να ζητήσουμε στρατιωτική και άλλου είδους υποστήριξη».

Είχε προηγηθεί η  κινητοποίηση όλων των εφέδρων.

«Αυτομόλησε ο επικεφαλής του ναυτικού της Ουκρανίας»

Και ενώ η ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση διεμήνυε ότι είναι έτοιμη για πόλεμο υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα.

Ο επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, ο ναύαρχος Ντένις Μπερεζόφσκι, ανακοίνωσε ότι δηλώνει πλέον πίστη στις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας.

Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, χαιρέτισε μια «ιστορική εξέλιξη» και τόνισε ότι ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι δέχθηκε να τεθεί «υπό τις διαταγές των νόμιμων αρχών της χερσονήσου», μιλώντας κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Σημειώνεται ότι μόλις την Παρασκευή είχε ονομαστεί αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού της Ουκρανίας από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ

Για εσχάτη προδοσία

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ασκεί διαδικασία δίωξης για εσχάτη προδοσία εναντίον του επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της χώρας, κατηγορώντας τον ότι παρέδωσε το αρχηγείο του.