Να ανακαλέσει η κυβέρνηση την τοποθέτηση του Γ. Παπαθανασίου στην θέση του προέδρου των ΕΛΠΕ, ζητεί με ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.
«Μεγάλες ευθύνες για την πορεία της χώρας προς την καταστροφή, μαζί με τον Κ. Καραμανλή» καταλογίζει στον Γιάννη Παπαθανασίου, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ζητεί να ανακαλέσει η κυβέρνηση την απόφαση τοποθέτησής του στη θέση του Προέδρου των ΕΛ.ΠΕ.
Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του κ. Παπανδρέου είναι «απαράδεκτη», προκαλεί «έντονο προβληματισμό», αλλά και αγανάκτηση, καθώς έρχεται, όπως και άλλες ανάλογες αποφάσεις, «σε ευθεία αντίθεση με τις επίπονες προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, για να βγει η χώρα από την κρίση και να αλλάξουν τα κακώς κείμενα».
Στην ανακοίνωση επικρίνεται και το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρείται «αδιανόητο ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνητικός εταίρος, επέτρεψε να υπάρξει αυτή η επιλογή». Τονίζεται επίσης ότι αυτό έγινε από «το ΠΑΣΟΚ που σήκωσε μόνο του το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης που άλλοι προκάλεσαν και στη συνέχεια, ανερυθρίαστα, όχι μόνο ήταν απόντες αλλά και στέκονταν απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».
«Αν η κυβέρνηση», τονίζεται, «κατανοεί τη σημασία της επιλογής της και αδιαφορεί, πρέπει να της καταλογιστούν πολιτικές και ηθικές ευθύνες, ενώ αν δεν την κατανοεί πρέπει να προειδοποιηθεί ότι εκθέτει τη χώρα σε νέους κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση, «δείχνει ότι αδιαφορεί για τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων».
Αναφέρεται, επίσης, ότι το θέμα δεν είναι ο κ. Παπαθανασίου, «αλλά η επάνοδος αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών των κυβερνήσεων Καραμανλή, που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση, τις οποίες εφάρμοσε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, στον οποίο καταλογίζεται ότι ενεργώντας ως υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, απέκρυπτε την αλήθεια από τους Έλληνες και ενώ παρέδωσε έλλειμμα 16%, η ΕΛΣΤΑΤ, με δική του ευθύνη, ενημέρωσε τη Eurostat ότι ήταν μόνο 6%».
Τονίζεται, πάντως, ότι, πλέον, τα πραγματικά στοιχεία των δημοσιονομικών μεγεθών φέρουν την υπογραφή του κ. Καραμανλή, αλλά και του κ. Σαμαρά και περιλαμβάνονται στη εισηγητική έκθεση του περσινού προϋπολογισμού τον οποίο ψήφισαν.
Ο κ. Παπαθανασίου, προστίθεται, και οι αντιλήψεις που εκπροσωπεί, «είναι φορείς μιας καταστροφικής πολιτικής που έπληξε το δημόσιο συμφέρον και δεν σεβάστηκε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών», κι αυτό, «σε αντίθεση με τη διαφάνεια που προσπάθησε να εμπεδώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Και αναφέρει το παράδειγμα των υδρογονανθράκων, για την αξιοποίηση των οποίων διαμορφώθηκε σαφές ρυθμιστικό περιβάλλον, το οποίο όλοι σήμερα αποδέχονται, «παρά τη σκόπιμη, αν και φαιδρή συνωμοσιολογία που αναπτύχθηκε».