Κοινωνία
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 14:53

Εξαρθρώθηκε σπείρα που πουλούσε «προστασία» σε καταστήματα

Κύκλωμα εκβίασης καταστηματαρχών με πρόσχημα την παροχή «προστασίας» εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ, συλλαμβάνοντας συνολικά 17 άτομα, μετά από επιχειρήσεις σε Αθήνα, Πειραιά και Κόρινθο και με τη συνδρομή έξι εισαγγελικών λειτουργών. 

Κύκλωμα εκβίασης καταστηματαρχών με πρόσχημα την παροχή «προστασίας» εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ, συλλαμβάνοντας συνολικά 17 άτομα, μετά από επιχειρήσεις σε Αθήνα, Πειραιά και Κόρινθο και με τη συνδρομή έξι εισαγγελικών λειτουργών. 

Αρχηγικά μέλη είναι δύο Έλληνες, 44 και 54 ετών, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται επιπλέον 24 άτομα, τα οποία αναζητούνται.

Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο ενεργά σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική, την Κορινθία, την Ηλεία και την Πάτμο. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί και διερευνηθεί 22 περιπτώσεις εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων από τους οποίους εισέπρατταν μηνιαίως χρήματα, που κυμαίνονταν από 200 έως 1.500 ευρώ. 

Τα μέλη της αρχικά επέλεγαν την περιοχή και το κατάστημα ή το πρόσωπο που τους ενδιέφερε. Συνήθως επέλεγαν καφετέριες, μπαρ και συναφή καταστήματα. Ακολουθούσε επαφή με τους καταστηματάρχες και προειδοποίηση για πληρωμή ή συνέχιση καταβολής χρημάτων.

Προκειμένου μάλιστα να «πείσουν» για τις προθέσεις τους, εμφανίζονταν ως ομάδα, ασκούσαν ψυχολογική και σωματική βία, προκαλώντας πολλές φορές επικίνδυνες και σοβαρές σωματικές βλάβες ή φθορές στα καταστήματα.

Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν να εκβιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα στις περιοχές αυτές, εδραιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη φήμη ότι τις ελέγχουν αποκλειστικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος δράσης τους. Αρχικά συνέλεγαν πληροφορίες και στοιχεία για τα πρόσωπα και τα καταστήματα που επρόκειτο να εκβιάσουν. Μετά δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν εκφοβιστικά τα όπλα που διέθεταν, ενώ σε επόμενο στάδιο, για να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους, αναζητούσαν γνήσια πιστοποιητικά με εικονικές νοσηλείες, προκειμένου να τις προσκομίσουν σε Δικαστήριο για αναβολή εκδίκασης υποθέσεων.

Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά στα οποία ενέχεται το κύκλωμα αφορά επίθεση σε υπεύθυνο καταστήματος στη Γλυφάδα τον Απρίλιο του 2013. Τέσσερα άτομα του προκάλεσαν σωματικές βλάβες και ζήτησαν εκβιαστικά το ποσό των 300 ευρώ εβδομαδιαίως.  Λίγες ημέρες αργότερα έξι μέλη του κυκλώματος εισήλθαν στο κατάστημα, ζητώντας από τον υπεύθυνο την καταβολή του εν λόγω ποσού. Στην άρνησή του να τους δώσει τα χρήματα, τον γρονθοκόπησαν και προκάλεσαν υλικές φθορές στον χώρο.