Κόσμος
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 13:40

Αρνείται το Ιράκ ότι συμφώνησε να αγοράσει όπλα από το Ιράν

Μετά τις έντονες σχετικές πιέσεις των ΗΠΑ, το Ιράκ αρνήθηκε επισήμως ότι έχει συνάψει συμφωνία για αγορά όπλων και πυρομαχικών από το Ιράν.

Μετά τις έντονες σχετικές πιέσεις των ΗΠΑ, το Ιράκ αρνήθηκε επισήμως ότι έχει συνάψει συμφωνία για αγορά όπλων και πυρομαχικών από το Ιράν, η οποία θα αποτελούσε ευθεία παραβίαση του εμπάργκο το οποίο έχει επιβάλει στην Τεχεράνη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ιρακινό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι πολλές ξένες εταιρείες είχαν προσφερθεί να προμηθεύσουν το Ιράκ με πυρομαχικά και υλικά για νυκτερινές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και μία εταιρεία από το Ιράν.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με σχετικές αναφορές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης,  «κανένα συμβόλαιο με ιρανική εταιρεία δεν έχει υπογραφεί», ανέφερε το υπουργείο, με ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του την Τρίτη.

Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, άσκησε ισχυρότατες πιέσεις στη Βαγδάτη για το θέμα, μετά την δημοσίευση πληροφοριών για πολυάριθμες συμφωνίες προμήθειας πολεμικού εξοπλισμού από ιρανικές κρατικές εταιρείες.

Οι ΗΠΑ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος προμηθευτής του Ιράκ σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας είχαν επίσης συνομιλίες με τις αρχές του Ιράκ για πωλήσεις όπλων σε πρόσφατες επισκέψεις τους στη Βαγδάτη.