Πολιτική
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2004 16:57

Δικαιώθηκε η Ελλάδα για το μειωμένο φορολογικό συντελεστή στο ούζο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε σήμερα την Ελλάδα αναφορικά με το μειωμένο συντελεστή φορολόγησης για το ουζο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατόπιν καταγγελιών που της υποβλήθηκαν σχετικά με το μειωμένο συντελεστή φορολόγησης για το ούζο (μειωμένος κατά 50% σε σχέση με αυτό για τα άλλα αλκοολούχα ποτά).

Όπως υποστήριξε η Κομισιόν, η διαφοροποίηση αυτή των συντελεστών ήταν ασυμβίβαστη με το κοινοτικό δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο τα εθνικά συστήματα φορολόγησης θα πρέπει να αποκλείουν τη βαρύτερη φορολόγηση ξένων εισαγόμενων προϊόντων σε σχέση με τα ομοειδή εγχώρια προϊόντα.

Στην απόφαση που εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημειώνει ότι η Ελλάδα καθορίζοντας για το ούζο χαμηλότερο συντελεστή, στηρίχθηκε στο άρθρο 23, σημείο 2, της Οδηγίας 92/38 και επισήμανε ότι τήρησε το γράμμα αυτής της διάταξης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Οδηγία 92/38 δεν μπορεί, ούτε στο συνολό της ούτε όσον αφορά το άρθρο 23,σημείο 2, να θεωρηθεί ως ανυπόστατη πράξη, όπως υποστήριζε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, το Συμβούλιο δεν ανακάλεσε την εν λόγω Οδηγία, το δε δικαστήριο δεν έχει ακυρώσει ούτε κρίνει ανίσχυρο το άρθρο 23, σημείο 2, αυτής.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα περιορίστηκε να διατηρήσει σε ισχύ εθνική νομοθετική ρύθμιση, που είχε θεσπισθεί βάσει του άρθρου 23, σημείο 2, της Οδηγίας 92/38 και σύμφωνη προς τη διάταξη αυτή και συνεπώς δεν παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει του κοινοτικού δικαίου. Βάσει του ανωτέρω σκεπτικού, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Επιτροπής, ως αβάσιμη.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων