Κόσμος
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 19:35

Ουκρανία: Ανησυχία της νέας ηγεσίας για αποσχιστικές κινήσεις στην Κριμαία

Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Oλεξάντρ Τουρτσίνοφ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις «ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων» και τις απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στην Κριμαία.

Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Oλεξάντρ Τουρτσίνοφ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις «ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων» και τις απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στην Κριμαία, όπου ζει κυρίως ρωσόφωνος πληθυσμός.

Ο κ. Τουρτσίνοφ κάλεσε εκπροσώπους από «τα σημαντικότερα υπουργεία και υπηρεσίες» του ουκρανικού κράτους για να συζητηθεί το ζήτημα της Κριμαίας μετά τις διαδηλώσεις στη νότια χερσόνησο εναντίον των ηγετών που ανέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο, έπειτα από την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ένας ρωσόφωνος δήμαρχος διορίστηκε στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ρωσόφωνοι στην περιοχή διαδήλωσαν επιδεικνύοντας εχθρότητα έναντι των νέων αρχών στην πρωτεύουσα.

«Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε πώς να μην επιτρέψουμε να υπάρξουν περαιτέρω ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων και απειλές στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την τιμωρία των ανθρώπων που είναι ένοχοι για αυτές», ανέφερε το γραφείο του κ. Τουρτσίνοφ σε ανακοίνωσή του.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ουκρανίας δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Σε τέτοιες συναντήσεις στο παρελθόν συμμετείχαν στελέχη των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, οι επικεφαλής των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ασφαλείας,  καθώς και εκείνος των μυστικών υπηρεσιών.

Στην Κριμαία έχουν αρχίσει να ακούγονται πλέον ανοιχτά φωνές που τάσσονται υπέρ κινήσεων με σκοπό την απόσχιση από την Ουκρανία. Η χερσόνησος ήταν ρωσικό έδαφος πριν υπαχθεί το 1954 στην δικαιοδοσία της Ουκρανίας, η οποία ήταν τότε, όπως και η Ρωσία, μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών στην Κριμαία μιλάει τη ρωσική γλώσσα και η περιοχή διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Ορισμένοι ρωσόφωνοι έχουν αρχίσει να σχηματίζουν παραστρατιωτικές ομάδες, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ενόχλησή τους για τις πολιτικές μεταβολές στο Κίεβο.

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ηγέτης του κόμματος «Πατρίδα» της μέχρι πρότινος φυλακισμένης Γιούλια Τιμοσένκο, τόνισε ότι «η κατάσταση στη Σεβαστούπολη είναι πολύ περίπλοκη» και κάλεσε «τους ρώσους εταίρους μας να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους».

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ρώσοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν τη νέα ηγεσία στο Κίεβο ως μια ομάδα εθνικιστών που κατέλαβε την εξουσία και εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση.

Το Κρεμλίνο πάντως δεν αντιδρά στις εκκλήσεις να επέμβει.