Κόσμος
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 17:14

Βρετανία: Πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο συνελήφθη για τρομοκρατία

Πρώην κρατούμενος στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο συνελήφθη την Τρίτη από τις βρετανικές αρχές με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Συρία.

Πρώην κρατούμενος στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο συνελήφθη την Τρίτη, μαζί με άλλα τρία άτομα, από τις βρετανικές αρχές με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Συρία, όπως έγινε γνωστό από τη βρετανική αστυνομία.

Ο Μοάζαμ Μπεγκ, ο οποίος είχε κρατηθεί επί σχεδόν τρία χρόνια στη στρατιωτική φυλακή της αμερικανικής βάσης στην Κούβα, φέρεται ότι εκπαιδεύτηκε σε «στρατόπεδο για τρομοκράτες» και «διευκόλυνε τρομοκρατικές ενέργειες στο εξωτερικό», σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Γουέστ Μίντλαντς.

Ο 45χρονος Μ. Μπεγκ είχε συλληφθεί το 2002 στο Πακιστάν από τις αμερικανικές αρχές που τον χαρακτήριζαν «μαχητή του εχθρού» και αφέθηκε ελεύθερος το 2005 χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στην οργάνωση Cage («Κλουβί») που διατείνεται ότι στηρίζει τα θύματα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μπεγκ συνελήφθη, αν και οι βρετανικές αρχές δεν συνηθίζουν να ανακοινώνουν τα ονόματα των συλληφθέντων εάν δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

«Επιβεβαιώνουμε το όνομα λόγω του ενδιαφέροντος που δείχνουν τα μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για σύλληψη και όχι για απαγγελία κατηγορίας και το ότι αποκαλύπτουμε την ταυτότητά του δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος», πρόσθεσε.

Εκτός από τον Μ. Μπεγκ, έχουν συλληφθεί επίσης ένας 26χρονος άνδρας, μία γυναίκα 44 ετών και ο γιος της, 20 ετών. Όλοι τους συνελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν συνδέονται με τον πόλεμο στη Συρία.

Οι τέσσερις συλληφθέντες ανακρίνονται, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέλαβε να ερευνήσει τις οικίες τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών αρχών, περίπου 400 άνθρωποι που διαμένουν μόνιμα στη Μεγάλη Βρετανία πήγαν τα δύο τελευταία χρόνια στη Συρία για να πολεμήσουν.

Οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα.