Πολιτική
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2004 10:38

Απέχει από το αρχικό κατηγορητήριο η απόφαση για τον ΕΛΑ

Απέχει από το αρχικό και βαρύτατο κατηγορητήριο, η απόφαση που ανέγνωσε, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Ελισάβετ Μπρίλη, για τους 11 κατηγορούμενους στην υπόθεση του ΕΛΑ.

Αθώος από όλες τις κατηγορίες, κρίθηκε ο Μιχάλης Κασίμης, καθώς το δικαστήριο δεν σχημάτισε πλήρη δικανική πεποίθηση για τη συμμετοχή του στην οργάνωση, αλλά και στην απόπειρα δολοφονίας του Γιώργου Ραυτόπουλου, τον Ιούνιο του 1987.

Κομβικό σημείο στην απόφαση, στάθηκε το θέμα της συμμετοχής στην οργάνωση του ΕΛΑ, το δικαστήριο έπαψε την ποινική δίωξη για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, δεχόμενο, ότι ο ΕΛΑ έπαψε τη δράση του στις 24 Ιανουαρίου του 1995. Υπενθυμίζεται, ότι, η τελευταία προκήρυξη του ΕΛΑ, έλεγε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και ήταν ένα σημείο, για το οποίο κανείς δεν γνώριζε πώς θα ερμηνευτεί από το δικαστήριο.

Φάνηκε όμως, ότι το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο ΕΛΑ σταμάτησε τη δράση του το 1995, οπότε, η κατηγορία πριν το 1995 ήταν πλημμέλημα και δεν τους παραπέμπει με βάση τον τρομοκρατικό νόμο.

Η Ειρήνη Αθανασάκη κρίθηκε ένοχη για κάποιες επί μέρους κατηγορίες, κατά πλειοψηφία, καθώς μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη ότι η Αθανασάκη έπρεπε να κηρυχθεί αθώα για όλα, επειδή δεν πείστηκε ότι ήταν μέλος της οργάνωσης.

Η αρχική κατηγορία της ηθικής αυτουργίας και της αυτουργίας, δεν υπάρχει για κανέναν κατηγορούμενο.

Ενοχοι, για απλή συνέργεια σε πράξεις εκρήξεων και για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Απόστολου Βέλλιου.

Κρίθηκαν αθώοι της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιώργου Ραυτόπουλου και της ηθικής αυτουργίας στην ανθρωποκτονία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Βερνάρδου και αθώοι σε κάποιες επί μέρους πράξεις εκρήξεων.

Για κάποιες από τις εκρήξεις το δικαστήριο παύει οριστικά τη δίωξη λόγω παραγραφής, ενώ για το θέμα της οπλοκατοχής κρίθηκαν αθώοι, αλλά κρίθηκαν ένοχοι για κατοχή εκρηκτικών.

Οσο ήταν σε εξέλιξη η δίκη του ΕΛΑ, μεετά από νέο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, παραπέμπονται και οι πέντε κατηγορούμενοι μαζί με τον Γιάννη Σερίφη, για υποθέσεις εκρήξεων σε οργανισμούς κοινής ωφελείας.

Είναι ένα κατηγορητήριο που τους παραπέμπει για κακούργημα. Η νέα δίκη θα γίνει στις αρχές του 2005.

Αυτήν την ώρα αγορεύει ο εισαγγελέας, κ. Μπατσής, επί των ποινών. Και η πρόταση των εισαγγελέων απέχει από το αρχικό κατηγορητήριο, αφού ζητούσε να καταδικασθούν, όχι ως αυτουργοί, αλλά ως απλοί συνεργοί, που παρείχαν ψυχική συνδρομή σε δράστες άγνωστους.

Η ανώτερη ποινή που θα επιβληθεί είναι τα 25 χρόνια κάθειρξης.