Πολιτική
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2004 11:57

Δημοσκόπηση - απολογισμός για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Την εκτίμηση ότι η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων αναβαθμίζει αισθητά τη διεθνή τοποθέτηση της Ελλάδας, διατυπώνει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει από πανελλαδική μέτρηση που πραγματοποιήθηκε από την κοινοπραξία MRB, V-PRC, Research International, για λογαριασμό της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, στο χρονικό διάστημα από 17 μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2004.

Στο ερώτημα «σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η θέση της χώρας μας στον κόσμο έγινε πιο ισχυρή, έγινε πιο αδύνατη, ή παρέμεινε η ίδια», το 58% των ερωτηθέντων (πανελλαδικό δείγμα 2.000 πολιτών) εκτιμούν πως η θέση της Ελλάδας διεθνώς είναι πλέον περισσότερο ισχυρή.

Η αντίληψη αυτή συμπληρώνεται από την εκτίμηση ότι, η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ωφέλησε τη χώρα, γεγονός που συγκεντρώνει τη σύμφωνη γνώμη του 72,3% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 79,2% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι « η Ελλάδα καλώς έκανε και ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες», ενώ μόνο ένας στους δέκα εκφράζει αντίθετη άποψη ( 10,9%).

Στο πλαίσιο της έρευνας – η οποία διεξήχθη περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων- η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (ποσοστό 92%) βαθμολογεί ως εξαιρετικό ή πολύ καλό το συνολικό έργο που έγινε στην Ελλάδα σχετικά με τη διοργάνωση, ενώ στην κλίμακα συναισθημάτων ( 0- 100) για τις έννοιες «Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή» και «Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα», τα θετικά συναισθήματα φτάνουν το 89%!

Περίπου οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες ( 81,6%) αξιολογούν ως εξαιρετική ή καλή τη δουλειά της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 κατά την προετοιμασία και τη διοργάνωση των Αγώνων, ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με αντίστοιχη αξιολόγηση που είχε γίνει στο πλαίσιο ανάλογης έρευνας τον Ιούνιο του 2004.

Πιο συγκεκριμένα, το 70,5% των πολιτών δηλώνει πως παρακολουθούσε καθημερινά τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την τηλεόραση και το 14,6% αρκετές φορές (3-5 ημέρες την εβδομάδα).

Στην ερώτηση « τι σας έμεινε περισσότερο ( εικόνα, στιγμή, κατάσταση) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες» - ερώτηση με πολλαπλές απαντήσεις- το 43% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αυτό που θα θυμάται περισσότερο είναι η Τελετή Έναρξης, το 22% η Τελετή Λήξης, το 16,6% οι επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών και τα μετάλλια που αποκόμισαν, το 8,4% οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, το 6,2% η υπόθεση Κεντέρη- Θάνου, το 6,1% η ατμόσφαιρα της γιορτής, το 4,6% η προσφορά των εθελοντών κτλ.

Καλύτερη αθλητική στιγμή των Αγώνων» ήταν σύμφωνα με το 24,9% των ερωτηθέντων, το μετάλλιο του Πύρου Δήμα. Ακολουθει η Τελετή Έναρξης σύμφωνα με το 23,5% των ερωτηθέντων, το μετάλλιο της Φανής Χαλκιά σύμφωνα με το 18%, και το μετάλλιο της Αθανασίας Τσουμελέκα σύμφωνα με το 12,4% των ερωτηθέντων.

Χειρότερη στιγμή στη διοργάνωση των Αγώνων, δεν είναι άλλη από την υπόθεση Κεντέρη- Θάνου- Τζέκου (52,2%), ενώ ένα 10,4% θεωρεί την αφαίρεση του μεταλλίου από τον Λεωνίδα Σαμπάνη.

Αξιολογώντας τους Έλληνες αθλητές ως προς την παρουσία τους στους Αγώνες, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Πύρος Δήμας ( 35%) και ακολουθούν η Φανή Χαλκιά (34,8%), η Αθ. Τσουμελέκα (21,3%), ο Νίκος Κακλαμανάκης ( 12,9%) και οι άλλοι Ολυμπιονίκες μας.

Όσον αφορά την τηλεοπτική κάλυψη των Αγώνων, το 90% των ερωτηθέντων δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από την κάλυψη της ΕΡΤ, ενώ το 83,8% δηλώνει ικανοποιημένο από τους δημοσιογράφους, εκφωνητές και σχολιαστές της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (!).

Την γενική ικανοποίησή τους για τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων εκφράζουν οι πολίτες στο πλαίσιο της έρευνας για την Εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ειδικότερα:

- Το 26,3% χρησιμοποίησε για τις μετακινήσεις του το μετρό, το 20,5% τα Ι.Χ αυτοκίνητά τους, το 17,3% τα λεωφορεία και το 4,1% το τραμ,

- Το 87% δηλώνει ευχαριστημένο από τις μετακινήσεις του στην πόλη κατά τη διάρκεια των Αγώνων,

- Τέσσερις στους δέκα (39,3%) δηλώνουν πως θα χρησιμοποιούν στο μέλλον (μετά τους Αγώνες) περισσότερο, απ΄ ό,τι χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γεγονός που δείχνει μία σημαντική τάση αναβάθμισης του ρόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην μετά-Ολυμπιακή εποχή.