Κόσμος
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014 19:58

Στην Ουκρανία μεταβαίνει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Στην Ουκρανία μεταβαίνει αύριο Δευτέρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Όπως ανακοίνωσε η Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη χώρα θα συζητήσει μέτρα για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας. 

Στην Ουκρανία μεταβαίνει αύριο Δευτέρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Όπως ανακοίνωσε η Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη χώρα θα συζητήσει μέτρα για την στήριξη της ουκρανικής οικονομίας.

Η Ε.Ε. έχει τονίσει πως είναι διατεθειμένη να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία, θέτει όμως ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας της χώρας με το ΔΝΤ. 

Κομισιόν: Έτοιμη για εμπορική συμφωνία μετά το σχηματισμό κυβέρνησης

Παράλληλα, η Κομισιον δηλώνει έτοιμη για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την Ουκρανία.

Η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε τον Νοέμβριο, όταν ο φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης της χώρας του με την Ε.Ε., ενισχύοντας τις σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα, η οποία δεσμεύτηκε να δανείσει στην Ουκρανία 15 δισ. δολ. και να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου.

«Πιστεύω πως οι Ουκρανοί θα υπογράψουν τη συμφωνία» δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ ντε Χουχτ, μιλώντας στο Sky News. 

«Δεν ξέρω πότε, πρώτα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία θα πάρει μια δημοκρατική απόφαση» πρόσθεσε. 

Διευκρίνισε πάντως πως η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας είναι ζήτημα που δεν σχετίζεται με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Όπως είναι γνωστό, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης στη χώρα στηρίζουν την ουκρανική αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τη Ρωσία.