Κόσμος
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014 00:58

«Εποικοδομητική» επικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία είχαν αργά το βράδυ της Παρασκευής ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία είχαν αργά το βράδυ της Παρασκευής ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι επρόκειτο για μια εποικοδομητική συνομιλία και πως οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι η συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων ήταν πολύ σημαντική εξέλιξη, ενώ συμφώνησαν και στην ανάγκη η συμφωνία αυτή να εφαρμοσθεί το συντομότερο.

Έμφαση έδωσαν και στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας.

«Συμφώνησαν να ενθαρρύνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από κάθε πράξη βίας  δεδομένου ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης» δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και το θέμα της Συρίας, επισημαίνοντας την ανάγκη η συριακή κυβέρνηση «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για καταστροφή των χημικών όπλων της χώρας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Εξέφρασαν ακόμη τις ανησυχίες τους «για την ανθρωπιστική κρίση και την αναγκαιότητα μιας ισχυρής πρότασης επί του θέματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Πούτιν για την επιτυχημένη πορεία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Σότσι και ολοκληρώνονται την Κυριακή.

Πηγή: Reuters