Πολιτική
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2004 13:03

«Κόντρα» Αλογοσκούφη, Χριστοδουλάκη για την απογραφή στη Βουλή

Το ζήτημα της δημοσιονομικής απογραφής, ήρθε για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Χριστοδουλάκη, προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικων Γιώργο Αλογοσκούφη.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε, ότι, το δημοσιονομικό έλλειμμα που εμφανίσθηκε με την απογραφή δεν οφείλεται στην αλλαγή μεθοδολογίας, αλλά στην απόκρυψη δαπανών από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Εφερε δε το παράδειγμα των αμυντικών δαπανών για το 2003, όπου - όπως επεσήμανε - «η προηγούμενη κυβέρνηση εμφάνιζε παραλαβες υψους 774 εκατ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα ξεπερνούσαν τα 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή υπήρχε απόκρυψη 1,7 δισ.ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,1% του ΑΕΠ».

Ο κ. Αλογοσκούφης, επικαλέστηκε, εξάλλου, δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ο οποίος είπε «εν αντιθέσει με αυτά που μπορούν να λεχθούν από εδώ και από εκεί, αυτή η αναθεώρηση δεν εξηγείται από μια αλλαγή στη μεθοδολογία (υπολογισμός στην ημερομηνία παράδοσης ή στην ημερομηνία πληρωμής) αλλά από την εγγραφή του συνόλου των εν λόγω δαπανών».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, κατηγόρησε τον κ.Αλογοσκούφη ότι «με την περίφημη δημοσιονομική απογραφή αμφισβητείται η αξιοπιστία της ελληνικής οικνομίας», ότι «η έρευνα καταγραφής δεν περιλάμβανε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και κυρίως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που έχει τεράστια πλεονάσματα» και ότι «δεν ενημερώθηκε η βουλή σχετικά με τη διαδικασία, την αντικειμενικότητα και τη μεθοδολογία της δημοσιονομικής απογραφής».

Ο κ. Αλογοσκούφης από την πλευρά του κατηγόρησε τον κ. Χριστοδουλάκη ότι «έρχεται και επανέρχεται στο ζήτημα της απογραφής όπως ο εγκληματίας επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος» και ότι «επιχειρεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια υπό το βάρος των πλασματικών προϋπολογισμών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, που δημιουργούσαν μια εικονική οικονομία».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων