Κοινωνία
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 11:14

ΚΕΠΚΑ: Συμβουλές για τα σαρακοστιανά

Συμβουλές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και τα τρόφιμα που καταναλώνονται όλη τη Σαρακοστή δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών - ΚΕΠΚΑ.

Συμβουλές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και τα τρόφιμα που καταναλώνονται όλη τη Σαρακοστή δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών - ΚΕΠΚΑ.

Στη σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι  γενικά, όλα τα τρόφιμα που «στολίζουν» το σαρακοστιανό τραπέζι είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα. Παράδειγμα, η παραδοσιακή λαγάνα, η οποία -όπως σημειώνει το ΚΕΠΚΑ- αν και δεν διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί που προμηθευόμαστε καθημερινά, έχει μεγαλύτερη τιμή από αυτή του κοινού ψωμιού. «Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή», επισημαίνει τονίζει το Κέντρο.

Το ΚΕΠΚΑ συστήνει σε όσους προτιμήσουν τα νωπά κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα κ.λπ.) να προσέξουν τα προϊόντα να «μυρίζουν» θάλασσα και η σάρκα τους να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια- βεντούζες πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, σε καταψύκτη στους -18o C, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα και να φέρουν όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Τα δίθυρα (Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κ.λπ.), πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, πριν καταναλωθούν και ο έλεγχός τους είναι εύκολος. Τα κελύφη τους πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση, πάνω στο κέλυφος, πρέπει να κλείνουν μόνα τους.

Τα μύδια πωλούνται, με κέλυφος ή αποκελυφωμένα και, επίσης, κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται, μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Στη συσκευασία τους, πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό σήμα και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις που προαναφέρθηκαν.

Οι αχινοί (εχινόδερμα) πρέπει να είναι ζωντανοί, όταν καταναλώνονται. Η διαπίστωση αυτή, επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ, γίνεται με απλή παρατήρηση, (βλέπουμε να κινούνται τα αγκάθια τους).

Τα μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κ.λπ.) όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια και πρέπει να «μυρίζουν» θάλασσα, να έχουν γυαλιστερή επιφάνεια, τα αρθρωτά τους μέρη να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο.

Τέλος, τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις.