Πολιτιστικά
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 08:20

Διαμαρτυρόμενο «Γλυκό πουλί της νιότης»

Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα του Τενεσί Ουίλιαμς, το «Γλυκό πουλί της νιότης», παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη.

Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα του Τενεσί Ουίλιαμς, το «Γλυκό πουλί της νιότης», παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη, στο Βασιλικό Θέατρο, από την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

Στην πιο οριακή στιγμή της ζωής τους

Με πρωταγωνιστές την Κοραλία Καράντη και τον Μέμο Μπεγνή, το έργο παρουσιάζεται στην εκδοχή που είχε δημοσιεύσει ο ίδιος ο συγγραφέας το 1959, ως διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που του επέβαλλε το Μπρόντγουεϊ. Ήρωές του είναι ο νεαρός και φιλόδοξος Τσανς Γουέιν και η ξεπεσμένη σταρ Αλεξάνδρα ντελ Λάγκο, με την οποία επιστρέφει στην πόλη όπου γεννήθηκε. Δυο άνθρωποι ματαιόδοξοι που συναντιούνται στην πιο οριακή στιγμή της ζωής τους και ακουμπάνε ο ένας επάνω στον άλλο, στην προσπάθειά τους να πνίξουν τα συναισθήματα, τους φόβους, τον πανικό τους για τον χρόνο που κυλάει και αφήνει τα σημάδια του όχι μόνο στα πρόσωπά τους, αλλά και στις ψυχές τους.

Δυο χαμένες ψυχές που βυθίζονται στο αλκοόλ, την κραιπάλη, τους τεχνητούς παράδεισους, που ονειρεύονται το Χόλυγουντ, τη δόξα, την εξουσία και παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Η προσγείωσή τους, όμως, σε μια σκληρή και βίαιη πραγματικότητα τους αφήνει μετέωρους μέσα στις προσωπικές τους αυταπάτες. Δύο άνθρωποι μόνοι, αφημένοι στη μοίρα και την απόγνωσή τους, στην απώλεια του παραδείσου τους, στην αυτοεξορία τους…

Χωρίς μανιέρες και κλισέ

«Στην παρούσα παράσταση, προσπαθήσαμε να δούμε τους ήρωες του έργου, χωρίς τις μανιέρες και τα κλισέ που, συνήθως, συνοδεύουν τον Ουίλιαμς» σημειώνει ο Βασίλης Νικολαΐδης. «Άνθρωποι με σάρκα και οστά, πληγωμένοι, τσακισμένοι, με τρομερές αδυναμίες, με κανέναν τρόπο μονοδιάστατοι… τους αντιμετωπίσαμε, νομίζω, με χιούμορ, μες στην προσπάθεια να δικαιολογήσουμε τις ακραίες καταστάσεις του έργου. Ακόμα και ο Μπος, η τερατώδης αυτή φυσιογνωμία, έχει και την ανθρώπινή της πλευρά και, μάλιστα, έντονη. Και η όλη ατμόσφαιρα υπογραμμίζεται από το μοτίβο του Τσανς, το “nature boy”, το παλιό τραγουδάκι του Νατ Kινγκ Κόουλ, αλλά και τις μουσικές του Μάιλς Ντέιβις, που τονίζουν ιδανικά το πέρασμα του χρόνου και τη σφραγίδα που αυτός αφήνει στις ανθρώπινες ψυχές».

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος, σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης, σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, κίνηση: Κώστας Γεράρδος, βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου. Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Μαίρη Ανδρέου, Λίλα Βλαχοπούλου, Μάνος Γαλανής, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Θανάσης Δισλής, Παναγιώτης Δόκτωρ, Βασίλης Ισσόπουλος, Αμαλία Καβάλη, Κοραλία Καράντη, Δημήτρης Κολοβός, Απόστολος Μπαχαρίδης, Μέμος Μπεγνής, Ιάκωβος Μυλωνάς, Νικόλαος Πολοζιάνης, Μίλτος Σαμαράς, Γιάννης Σαμψαλάκης, Σπύρος Σαραφιανός, Θάλεια Σκαρλάτου, Γιάννης Τσάτσαρης, Δημήτρης Τσιλινίκος. Πιανίστας: Παναγιώτης Μπάρλας.

Πληροφορίες
Βασιλικό Θέατρο: πλατεία Λευκού Πύργου – Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2315 200200. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 και 21.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητές – άνω των 65: 12 ευρώ, Τετάρτη (λαϊκή στις 19.00): γενική είσοδος: 12 ευρώ, Πέμπτη: γενική είσοδος: 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία ΚΘΒΕ, ταμείο ΚΟΘ (Εκδοτήριο Πλατείας Αριστοτέλους), καταστήματα Public (Τσιμισκή 24, Μητροπόλεως 33, Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos), Seven Spots, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: www.ntng.gr, www.viva.gr.

naftemporiki.gr