Κοινωνία
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 16:33

Αισιοδοξία στους κόλπους των αγροτών για αυξημένη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας

Σε πυρετώδεις διεργασίες για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του αυριανού συλλαλητηρίου στην Αθήνα βρίσκονται οι αγροτικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα, οι οποίοι προβλέπουν αυξημένη συμμετοχή αγροτών, αλλά και εργαζομένων διάφορων κλάδων. 

Σε πυρετώδεις διεργασίες για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του αυριανού συλλαλητηρίου στην Αθήνα βρίσκονται οι αγροτικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα, οι οποίοι προβλέπουν αυξημένη συμμετοχή αγροτών, αλλά και εργαζομένων διάφορων κλάδων. 

Υπενθυμίζεται ότι το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 13:00 στην πλατεία Βάθης, ενώ θα ακολουθήσει και πορεία προς τη Βουλή.

Το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Μαρούδας Ρίζος, εκτίμησε ότι «αναμένεται σημαντική συμμετοχή, σαφώς πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι».

Όπως είπε, στην Αθήνα θα βρεθούν αγρότες από τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, έρχονται ακόμη και από την Κρήτη. «Μόνο από τη Θεσσαλία, μέχρι στιγμής, έχει προγραμματιστεί να κατέβουν γύρω στα 30 λεωφορεία», πρόσθεσε και υπολόγισε τα αγροτικά μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα σε περίπου 30.

Πάντως, οι αγρότες αφήνουν να εννοηθεί ότι το αυριανό συλλαλητήριο, ενδεχομένως, να μην προμηνύει το τέλος των κινητοποιήσεών τους.

Ο αναπληρωτής γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Χαρίλαος Αρχοντής δήλωσε ότι «με το πανελλαδικό, πανεργατικό συλλαλητήριο, αύριο στην Αθήνα, κορυφώνεται αυτή η φάση των κινητοποιήσεων». «Η ανάλγητη στάση της κυβέρνησης», πρόσθεσε, «προμηνύει κλιμάκωση του αγώνα, γιατί οι αγρότες δεν θα γίνουν θυσία για το ευρώ και την ΚΑΠ».

Στο συλλαλητήριο θα απευθύνουν χαιρετισμούς φορείς αγροτών από όλη τη χώρα και θα πραγματοποιηθεί κεντρική ομιλία του Βαγγέλη Μπούτα, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και επικεφαλής της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. 

Τα αιτήματα

Οι αγρότες αντιδρούν στο νέο φορολογικό καθεστώς και μεταξύ άλλων ζητούν να υπάρχει αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να μην συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων - εξόδων όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ.

Επίσης διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ