Κόσμος
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2004 16:13

Επίσκεψη Ράμσφελντ στα Σκόπια

Συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), είχε σήμερα στα Σκόπια ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο κ. Ράμσφελντ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοβσκι, τον πρωθυπουργό Χάρι Κόστοβ, και τον υπουργό ¶μυνας, Βλάντο Μπούτσκοβσκι.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΠΓΔΜ για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία υλοποίησης της διεθνοτικής συμφωνίας της Αχρίδας, ιδιαίτερα, όπως τόνισε, «από τη δημιουργία ισχυρών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στην χώρα».

Κατά την συνάντησή των υπουργών ¶μυνας των δύο χωρών, υπεγράφη διμερής συμφωνία για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη συμφωνία, τα δύο συμβαλλόμενα μέρη αναφέρονται ως «Κυβέρνηση των ΗΠΑ» και «Κυβέρνηση της Μακεδονίας».

Η σημερινή συμφωνία, είναι η δεύτερη διμερής συμφωνία που υπογράφουν οι δύο χώρες, στην οποία η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως «Μακεδονία». Είχε προηγηθεί η υπογραφή της συμφωνίας για την εξαίρεση των αμερικανών πολιτών από την δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, τον Ιούνιο του 2003.

Σε δηλώσεις του στα Σκόπια, ο κ. Ράμσφελντ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κατάσταση στο Ιράκ εξομαλύνεται σταδιακά και πως η εξέλιξη αυτή θα καταστήσει δυνατή την διεξαγωγή των εκλογών τον Ιανουάριο στην χώρα.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι ρόδινη και πως έχει επικρατήσει η ειρήνη. Όμως , και στην περιοχή των Βαλκανίων και στο Αφγανιστάν η κατάσταση δεν ήταν εύκολη, αλλά εξομαλύνθηκε σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο θα συμβεί και στο Ιράκ» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ράμσφελντ.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων