Πολιτιστικά
Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014 21:22

Χρυσή Άρκτος στην ταινία «Black Coal, Thin Ice»

Το «Black Coal, Thin Ice» του κινέζου Ντιάο Γινάν απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο, σε μια σειρά βραβείων που αποτέλεσαν  επιλογές - έκπληξη αφήνοντας εκτός την πιο συγκλονιστική ταινία του Φεστιβάλ, το «'71» του Γιαν Ντεμάνζ.

Η ταινία «Black Coal, Thin Ice» («Μαύρο κάρβουνο, λεπτός πάγος»)του Κινέζου Ντιάο Γινάν απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο, σε μια σειρά βραβείων που αποτέλεσαν  επιλογές - έκπληξη αφήνοντας εκτός την - κατά πολλούς - πιο συγκλονιστική ταινία του Φεστιβάλ, το «’71» του Γιαν Ντεμάνζ.

Εκτός από το «’71», που έφυγε από τη Μπερλινάλε με άδεια χέρια, και το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη είδε τον πρωταγωνιστή του, Βαγγέλη Μουρίκη,  να μην παίρνει τίτλο στην κατηγορία Ανδρικού Ρόλου, με το βραβείο  να καταλήγει στον Λιάο Φαν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Black Coal, Thin Ice».

Το σημαντικότερο βραβείο του Φεστιβάλ

«Είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψω ότι το όνειρο έγινε επιτέλους πραγματικότητα» δήλωσε συγκινημένος ο Ντιάο Γινάν, παραλαμβάνοντας την  Χρυσή Άρκτο. Στην ταινία «Black Coal, Thin Ice», ο  σκηνοθέτης του «Night Train» παρουσιάζει ένα βίαιο θρίλερ στο οποίο σε μια πόλη της Βόρειας Κίνας, μέσα σε φορτία κάρβουνου, ανακαλύπτονται ακρωτηριασμένα μέλη ανθρώπινων κορμιών. Ο κεντρικός ήρωας, ο ντετέκτιβ Ζανγκ, ξεκινά να διερευνήσει την υπόθεση των φόνων, σε μια οδύσσεια που θα κρατήσει χρόνια. Στην καρδιά της ιστορίας βρίσκεται μια μοιραία γυναίκα, καμουφλαρισμένη σε θλιμμένη χήρα ενός από τα θύματα, αλλά κι ένα ολόκληρο σύμπλεγμα κακοποιών και μαφιόζων. Στην 106 λεπτά  της διάρκειας του έργου δεν συναντάμε καλούς και κακούς, παρά μόνο, σκοτεινές προθέσεις και σφετεριστικά κίνητρα.

Αναμενόμενες βραβεύσεις

Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε δίκαια ο  Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για το «Boyhood», ταινία η οποία χειροκροτήθηκε όσο καμία άλλη φέτος στο Φεστιβάλ.  Στην υπόθεση του έργου, ο Λινκλέιτερ και ο Ίθαν Χοκ διηγούνται μέσα σε 164 λεπτά την ιστορία μιας οικογένειας, δυο χωρισμένων γονιών και των παιδιών τους. Συναντιούνταν κάθε χρόνο για 39 μέρες. Αυτό το μοναδικό και πρωτότυπο εγχείρημα καταγράφει το πέρασμα του χρόνου με απλότητα, χιούμορ και ευαισθησία.

Ο Λινκλέιτερ, παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε το Φεστιβάλ, λέγοντας ότι το θεωρεί βραβείο «καλύτερης ομάδας», και το αφιέρωσε στους ηθοποιούς του, Πατρίσια Αρκέτ, Έλαρ Κολτρέιν, Λόρελαϊ Λινκλέιτερ και στον Ίθαν Χοκ που δε βρισκόταν μαζί τους στο Βερολίνο. Είναι το δεύτερο βραβείο σκηνοθεσίας που παίρνει ο Λινκλέιτερ στην Μπερλινάλε, μετά το «Πριν το Ηλιοβασίλεμα»,  το 1995.

Δίκαιη χαρακτηρίστηκε και η απονομή του Ειδικού Βραβείου της Επιτροπής στο «The Grand Budapest Hotel» του Γουές Άντερσον. Η ταινία -  που άνοιξε την αυλαία του Φεστιβάλ - με πρωταγωνιστές τους Ρέιφ Φάινς, Τίλντα Σουίντον, Μπιλ Μάρεϊ, Σαϊόρς Ρόναν, Έντουαρντ Νόρντον, Λέα Σεϊντού και Γουίλεμ Νταφόε,  αφηγείται τις περιπέτειες του θυρωρού ενός διάσημου ξενοδοχείου στην περίοδο ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους και ενός νεαρού υπαλλήλου που γίνεται ο πιο στενός του φίλος. Ο Άντερσον στον ευχαριστήριο λόγο του είπε: «Αυτή η Άρκτος είναι το πρώτο μεγάλο και κανονικά μεταλλικό βραβείο που έχω λάβει στην καριέρα μου, σας ευχαριστώ πολύ».

Ερμηνείες

Το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου απέσπασε η Χαρού Κουρόκι, για την ερμηνεία της στην ταινία «The Little House» του Γιόζι Γιαμάντα. Ο ιάπωνας δημιουργός, ο οποίος κάνει ταινίες από τη δεκαετία του ’60, παράγει φιλμ με απαράμιλλη ευαισθησία, φροντίζοντας οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών του να  είναι πειστικές, αληθινές και μετρημένες, χάρη στην πατρική του καθοδήγηση.  Το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου απέσπασε ο Λιάο Φαν για την ερμηνεία του στο ρόλο του ντετέκτιβ  Ζανγκ, στο φιλμ νουάρ «Black Coal, Thin Ice».

Ιδιαίτερη εκτίμηση στο ασιατικό σινεμά

Η φετινή επιτροπή που αποφάσισε για τη Χρυσή Άρκτο και τα υπόλοιπα βραβεία του Φεστιβάλ, δείχνοντας ιδιαίτερη εκτίμηση στο ασιατικό σινεμά, είχε πρόεδρο τον άνθρωπο που καθόρισε την πορεία του ανεξάρτητου σινεμά, τον αμερικανό σεναριογράφο και παραγωγό Τζέιμς Σέιμους. Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν ο αυστριακός ηθοποιός Κρίστοφ Βαλτς, η αμερικανίδα παραγωγός των ταινιών Τζέιμς Μποντ, Μπάρμπαρα Μπρόκολι, η δανέζα ηθοποιός Τρίνε Ντίρλχολμ, η ιρανή σκηνοθέτιδα Μίτρα Φαραρανί, η ανερχόμενη αμερικανίδα ηθοποιός και σεναριογράφος Γκρέτα Γκέργουικ, ο γάλλος κινηματογραφιστής Μισέλ Γκοντρί και ο κινέζος ηθοποιός Τόνι Λεούνγκ.

Τα βραβεία της 64ης Μπερλινάλε

Αργυρή Άρκτος Μικρού Μήκους Ταινίας
«Tant qu'il nous reste des fusils a pompes» των Καρολίν Πογκί και Τζόναθαν Βινέλ

Χρυσή Άρκτος Μικρού Μήκους Ταινίας
«Laborat'» του Γκιγιόμ Καγιό

Καλύτερη Πρώτη Ταινία, Βραβείο GWFF
«Gueros» του Αλόνσο Ρουισπαλάσιος

Βραβεία της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής

Αργυρή Άρκτος Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος
για τη φωτογραφία του «Blind Massage» του Λου Γε

Αργυρή Άρκτος Καλύτερου Σεναρίου
Ανα και Ντίτριχ Μπρούγκεμαν για το «Kreuzweg»

Αργυρή Άρκτος Ανδρικού Ρόλου
Λιάο Φαν για το «Black Coal, Thin Ice»

Αργυρή Άρκτος Γυναικείου Ρόλου
Χάρου Κουρόκι για το «The Little House»

Αργυρή Άρκτος Σκηνοθεσίας
Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ για το «Boyhood»

Αργυρή Άρκτος, Βραβείο Alfred Bauer
«Aimer, Boire et Chanter» του Αλέν Ρενέ

Αργυρή Άρκτος, Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
Γουες Άντερσον για το «The Grand Budapest Hotel»

Χρυσή Άρκτος Καλύτερης Ταινίας
«Black Coal, Thin Ice» του Γινάν Ντιάο

Βραβεία Οικουμενικής Επιτροπής

Διαγωνιστικό Τμήμα
«Kreuzweg» του Ντρίτριχ Μπρούγκεμαν

Ειδική Μνεία
«'71» του Γιαν Ντεμάνζ

Πανόραμα
«Calvary» του Τζον Μάικλ ΜακΝτόνα και «Triptyque» των Ρόμπερτ Λεπάζ και Πέντρο Πίρες

Φόρουμ
«Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα

naftemporiki.gr