Κοινωνία
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 07:52

Τις επόμενες κινήσεις τους αποφασίζουν οι αγρότες

Γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται σήμερα στα μπλόκα των αγροτών προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων μετά την χθεσινή άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν οι αγρότες μετά την χθεσινή άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Κάποιοι εξ αυτών κάνουν λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο άλλοι θεωρούν πως έχει επέλθει τέλμα.

Ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο απόσυρσης των φορολογικών μέτρων που αφορούν τους αγρότες, κρίνοντας ότι οι τελευταίοι καλύπτονται από τις βελτιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα.

Γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα

Για τις 8 το βράδυ έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των αγροτών στα «Πράσινα Φανάρια» καθώς, όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, η παρουσία της ισχυρής αστυνομικής δύναμης στο σημείο, δυσχεραίνει κατά πολύ τις κινήσεις τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι από τους αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν σήμερα, αφού πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι αδιέξοδη.

Αγρότες στον κόμβο των Σφαγείων, στα Βασιλικά, τηρούν για σήμερα στάση αναμονής, ενώ το ίδιο κάνουν και οι συνάδελφοί τους στο μπλόκο των Μουδανίων.

Στην Πέλλα, οι αγρότες αναμένεται να έχουν συνάντηση αργά το απόγευμα προκειμένου να ανασυνταχθούν και να κινηθούν δυναμικά στις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Χρήστος Καμτσής, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων. Παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου, στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου, αλλά και στην Αλμωπία, τα οποία και ενισχύονται, σύμφωνα με τον κ. Καμτσή.

Ησυχία επικρατεί στο μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία, όπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας Κώστας Λιολιόπουλος, μέλος της «Πρωτοβουλίας», είπε στο ΑΜΠΕ ότι δεν αποκλείεται στο Σαββατοκύριακο να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στις Σέρρες, μερίδα αγροτών τηρεί στάση αναμονής και εντός της ημέρας πρόκειται να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της, ενώ αυτοί της Μαυροθάλασσας βρίσκονται καθ' οδόν προς τον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, όπου και θα προβούν σε συμβολικό αποκλεισμό του οδοστρώματος.

Ησυχία επικρατεί στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη. Υπενθυμίζεται ότι αγρότες της περιοχής, σε σύσκεψη αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια στο κέντρο των πόλεών τους την προσεχή Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, ζητώντας από τους δημάρχους της περιοχής να κρατήσουν κλειστά τα Δημαρχεία σε ένδειξη συμπαράστασης στις διεκδικήσεις τους.

Παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο Χρυσούπολης, στην παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας-Ξάνθης και στον κόμβο Αμυγδαλεώνα του Δήμου Καβάλας, ενώ στον Έβρο εντοπίζονται σε Ορεστιάδα, Φέρρες και Κορνοφωλιά.

Στη Θεσσαλία και στη Βοιωτία, οι αγρότες θα συναντηθούν αργά το μεσημέρι για να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Στη Θεσπρωτία, τα τρακτέρ έχουν παραταχθεί στο Γραικοχώρι δίπλα στον κόμβο της Εγνατίας, στην παλαιά εθνική οδό προς Ιωάννινα, καθώς και στον παραλιακό δρόμο της Ηγουμενίτσας, δίπλα στο λιμάνι, όπου κατάφεραν να φτάσουν χθες το βράδυ, όταν με μία αιφνιδιαστική κίνηση πέρασαν από τον κλοιό των αστυνομικών.

Οι αγρότες από το μπλόκο του Καναλακίου, έπειτα από τη χθεσινή δίωρη συμβολική κατάληψη των διοδίων στο Ακτιο, εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν προς την εθνική οδό Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας, στον κόμβο Μεσοποτάμου.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ