Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν στις 10 το πρωί οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι αντίστοιχα.
Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν στις 10 το πρωί οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι αντίστοιχα.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας και θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα για να αποφασιστεί η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών και η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη συνάντηση θα παρευρίσκεται και η ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να φέρει στο τραπέζι το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ωστόσο, θα πρέπει να πείσουν ότι είναι ένα ζήτημα που θα αυξήσει την εμπιστοσύνη. Δεν είναι αρκετό μόνο μια πλευρά να θεωρεί ότι ένα ζήτημα αποτελεί μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κι εμείς είμαστε θετικοί σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», είπε ο κ. Οζερσάι.
Επίσης, ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Μαυρογιάννη θα τεθεί και το θέμα της ημερομηνίας των επισκέψεών τους σε Αθήνα και Άγκυρα αντίστοιχα. Θα συζητήσουν, επίσης, πόσο συχνά θα συναντιούνται και ποια θέματα θα τεθούν στο τραπέζι. «Η τσάντα των Ελληνοκυπρίων κατά την επίσκεψη στην Άγκυρα μπορεί να είναι γεμάτη, είναι όμως και η δική μας αρκετά γεμάτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οζερσάι.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έργολου προχώρησαν σε κοινή δήλωση - διακήρυξη που θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού.
Στη διακήρυξη, το σημερινό στάτους κβο στην Κύπρο χαρακτηρίζεται «απαράδεκτο», ενώ σημειώνεται ότι κοινή επιδίωξη των δύο μερών είναι μια λύση θα είναι προς όφελος Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, αλλά και της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
Το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών, στο οποίο θα έχουν απαραιτήτως ομονοήσει και οι δύο πλευρές, θα τεθεί σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στην ελεύθερη Κύπρο και στα Κατεχόμενα.
Άξονα της λύσης θα αποτελέσει το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια «ενιαία Κύπρος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με μία διεθνή νομική προσωπικότητα σαν κράτος και μία και μόνη κυπριακή ιθαγένεια για τους πολίτες της στις σχέσεις του με το εξωτερικό.
Πηγή: ΚΥΠΕ