Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2004 14:48

Καταδίκη των αμερικανικών αρχών για φυλάκιση δημοσιογράφου

Οι αμερικανικές αρχές θέτουν σε κίνδυνο τη συνταγματική αρχή της ελευθερίας της έκφρασης φυλακίζοντας δημοσιογράφο επειδή αρνήθηκε ν' αποκαλύψει τις πηγές της, καταγγέλλει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ).

«Η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης απειλείται όταν δημοσιογράφοι διώκονται από τους δικαστές και καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης επειδή μίλησαν με ανώτερους αξιωματούχους για ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Αϊντάν Ουάιτ, γενικός γραμματέας της FIJ.

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας New York Times, Τζούντιθ Μίλερ, καταδικάστηκε την περασμένη Πέμπτη σε φυλάκιση για περιφρόνηση δικαστηρίου, αφού αρνήθηκε ν' αποκαλύψει τις πηγές της σε μια υπόθεση διαρροής πληροφοριών στην οποία εμπλέκεται ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με τον δικαστή που καταδίκασε την Μίλερ, η πρώτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος για την ελευθερία της έκφρασης δεν εκχωρεί στους δημοσιογράφους ασυλία όσον αφορά τις εμπιστευτικές πηγές τους, όπως ορίζει η νομολογία του ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.