Κόσμος
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 18:35

Υψηλοί τόνοι από τον πρόεδρο του Αφγανιστάν προς τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν δήλωσε ότι η απελευθέρωση φυλακισμένων που η Ουάσινγκτον θεωρεί απειλή για την ασφάλεια «δεν αφορά» τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε την Πέμπτη ότι η απελευθέρωση φυλακισμένων που η Ουάσινγκτον θεωρεί απειλή για την ασφάλεια «δεν αφορά» τις ΗΠΑ.

Η δήλωση ενδέχεται να προκαλέσει νέα επιδείνωση των ήδη τεταμένων διμερών σχέσεων.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν απελευθέρωσε 65 φυλακισμένους που ο στρατός των ΗΠΑ, ο οποίος διατηρεί περίπου 38.000 άνδρες του στη χώρα, είχε υποστηρίξει πως θα έπρεπε να προσαχθούν σε δίκη στα αφγανικά δικαστήρια.

Η απόφαση «δεν αφορά τις ΗΠΑ, και ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να εμποδίζουν μόνιμα τις διαδικασίες και να παρεμβαίνουν σε θέμα της δικαιοδοσίας της δικαιοσύνης του Αφγανιστάν», είπε ο κ. Καρζάι σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα της Τουρκίας, όπου συναντήθηκε με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ.

Η απόφαση της Καμπούλ χαρακτηρίστηκε νωρίτερα ένα «μεγάλο βήμα προς τα πίσω» για το «κράτος δικαίου» στη χώρα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Ο κ. Ράσμουσεν επέκρινε το γεγονός ότι η απόφαση φάνηκε να ελήφθη «με βάση πολιτικούς υπολογισμούς και χωρίς κανένα σεβασμό στις διαδικασίες ενώπιον των αφγανικών δικαστηρίων».

Ο γ.γ. του NATO τόνισε ότι δημιουργούνται πλέον «σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια», ενώ υπενθύμισε ότι οι απελευθερωθέντες κρατούμενοι «κατηγορούνται ότι ενέχονται σε δολοφονίες και τραυματισμούς αφγανών πολιτών, στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν και στελεχών της ISAF», αναφερόμενος στην Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια, η οποία τελεί υπό τη διοίκηση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Καλώ τις αφγανικές αρχές να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσουν ότι οι απελευθερωθέντες κρατούμενοι δεν θα αποτελέσουν περαιτέρω απειλή για τους πολίτες του Αφγανιστάν και τις ξένες δυνάμεις οι οποίες είναι αφοσιωμένες στην ασφάλεια της χώρας», κατέληξε ο κ. Ράσμουσεν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν Ζαχίρ Αζίμι ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή όπου βρίσκονταν κοντά στην Καμπούλ και εστάλησαν στους τόπους κατοικίας τους, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο Αϊμάλ Φάιζι, εκπρόσωπος του κ. Καρζάι, ανέφερε ότι η απελευθέρωσή τους έγινε σε εφαρμογή απόφασης που έλαβαν οι αφγανικές αρχές των περασμένο μήνα.

«Αθώοι Αφγανοί που κρατούνταν παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη φυλακή Μπάγκραμ επί χρόνια αφέθηκαν ελεύθεροι. Το καλωσορίζουμε αυτό», δήλωσε ο κ. Φάιζι.