Τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μετάσταση του καρκίνου του μαστού στα κόκαλα εντόπισαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια ενός μικροτσίπ που ανέπτυξαν οι ίδιοι.
Τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μετάσταση του καρκίνου του μαστού στα κόκαλα εντόπισαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια ενός μικροτσίπ που ανέπτυξαν οι ίδιοι.
Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του ΜΙΤ, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ιταλία και τη Ν. Κορέα, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν μια τρισδιάστατη μικρορευστονική συσκευή που αναπαριστά την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με εκείνο των οστών.
Το μικροτσίπ είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από ένα μικρό κέρμα και περιέχει αρκετά κανάλια που είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια ενδοθηλιακών και οστικών κυττάρων, στα οποία οι επιστήμονες εισήγαγαν επίσης καρκινικά κύτταρα του μαστού και ένα «φράγμα» από αιμοφόρα αγγεία ανάμεσά τους.
Ωστόσο, μετά από 24 ώρες παρατήρησαν ότι τα καρκινικά κύτταρα ήταν διπλάσια, καθώς είχαν καταφέρει να διαπεράσουν το «φράγμα» και να φτάσουν στο περιβάλλον των οστών.
Μάλιστα, οι επιστήμονες εντόπισαν δύο μόρια που ενθαρρύνουν τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν και στα οστά και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι αποτελούν στόχο για την επιβράδυνση της μετάστασης.
Παρόλο που οι μελέτες για την καλύτερη κατανόηση του καρκίνου παρουσιάζουν όλο και πιο χρήσιμα αποτελέσματα, η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να μην γνωρίζει πολλά στοιχεία για λόγο για τον οποίο κάποιες μορφές καρκίνου κάνουν μετάσταση σε συγκεκριμένα όργανα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σχεδόν το 70% των ασθενών που πάσχουν από προχωρημένο καρκίνο του μαστού παρουσιάζουν μετάσταση στα κόκαλα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται κατάγματα και έντονη πίεση στη σπονδυλική στήλη.